La Gheorgheni s-a desfasurat intre 4 si 12 mai o noua editie a Colocviului (bienal) al Teatrelor Minoritatilor Nationale din Romania. Gheorgheni e un oras din judetul Harghita. Are cam 20.000 de locuitori si un teatru, numit Figura. In Romania exista un teatru evreiesc (la Bucuresti), doua teatre germane (la Timisoara si Sibiu) si noua maghiare (la Cluj, Timisoara, Sfantu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Targu Mures, Satu Mare si Oradea), ceea ce ne transforma in singurul stat UE cu o retea atat de dezvoltata de teatre minoritare.

Pentru directorul Teatrului Figura, regizorul Laszlo Beres (foto), acesta esta primul an in care organizeaza festivalul (ajuns la a patra editie). Principala problema e finantarea (venita de la Ministerul Culturii si de la autoritatile locale si regionale): "Pentru noi e intotdeauna o problema daca vom strange banii. Acum patru luni nu stiam ce amploare putem da Colocviului". Cat costa o saptamana de teatru, cu doua sau trei spectacole pe zi? "Sub 300.000 RON, mai putin de 100.000 de euro".

Teatrul Figura e exemplul ideal al supravietuirii prin proprie vointa: "Bugetul teatrului pe un an e de vreo 430.000 RON, doar salarii. Sunt mandru de mine ca am reusit sa mai scot 30.000 RON pentru productie", rasufla usurat Beres. "Teatrul e si el o fabrica - de elemente de cultura, dar o fabrica. Numai banii de salarii nu ajung, mai trebuie ceva si pentru <>". Figura are 26 de angajati, dintre care sase pana la opt actori (in organigrama sunt 12 posturi pentru interpreti, dar intr-un oras mic nu sunt prea multi tentati sa vina). La Gheorgheni, masinistii (cei doi) sunt si cei care fac decorul, pentru ca atelierele nu au alti angajati: "In turnee - spune Beres -, n-am nici o problema sa car si eu diverse chestii. Daca o fac pe marele director, acolo moare francul: totul dureaza cu doua ore mai mult". Exista o croitoreasa, dar nu si sufleur sau cabiniere.