Pretul unui apartament este mult mai mare decit cel cerut de proprietar, deoarece cumparatorul va mai plati diverse comisioane si taxe care reprezinta o cheltuiala de citeva mii de euro. Varianta optima este cea a achizitionarii apartamentului cu banii jos si fara a apela la un intermediar. In acest caz se vor cheltui bani doar pentru legalizarea tranzactiei la notar. Cheltuielile cresc daca se apeleaza la o agentie imobiliara sau la o banca, deoarece se percep comisioane.

Sume importante vor fi lasate la notariat. Astfel, conform Uniunii Nationale a Notarilor Publici, pentru o garsoniera cu o valoare de 40.000 de euro se vor achita taxe notariale de 2.147 de lei, adica aproximativ 650 de euro. In cazul unui apartament cu doua camere, care costa 60.000 de euro, taxele notariale vor fi de 2.935 de lei, adica aproximativ 890 de euro.

Creditul de la banca este pentru majoritatea celor care vor o locuinta. Numarul comisioanelor difera de la banca la banca. Totusi, comisionul solicitat pentru acordarea creditului este practicat, sub diverse forme, de toate bancile, sub titulaturi diferite insa. In general, acest comision se aplica fie periodic, adica la sold, fie o singura data, "flat", in momentul acordarii creditului. Astfel, vom lua ca reper un comision de 2%, calculat la suma acordata. Asadar, in cazul unui credit pentru o garsoniera de 40.000 de euro, avansul va fi de 25%, adica 10.000 de euro, iar creditul, de 30.000 de euro. Acest comision va fi de 600 de euro. In cazul unui apartament cu doua camere care costa 60.000 de euro, valoarea creditului, in conditiile aceluiasi avans, va fi de 45.000 de euro, iar comisionul va ajunge la 900 de euro.