Prevenirea costa de 3 ori mai putin decat tratarea efectelor * Din aprilie, stresul la locul de munca va fi monitorizat de europeni si in Romania

In timp ce in Romania autoritatile nici macar nu vorbesc despre existenta stresului la locul de munca, in Uniunea Europeana, specialistii cauta de zor solutii pentru eliminarea acestuia. Combaterea efectelor stresului in UE se face prin acordarea de prime angajatilor, pentru reintegrarea in campul muncii sau tratamente medicale. Companiile fac investitii, iar statul acorda subventii si granturi pentru prevenirea stresului. Cu toate acestea, specialistii considera ca se fac prea putine si recomanda patronilor sa ofere conditii de munca mai bune, pentru ca in acest fel ies in castig.

Un raport recent al European Working Conditions Observatory (EWCO - Observatorul European privind Conditiile de Munca) arata ca munca intensa aduce castiguri doar pe termen scurt. Plusul financiar obtinut de o companie in urma cresterii eficientei se transforma in paguba pe termen lung datorita cheltuielilor cu asistenta medicala a celor afectati de stres. In 2001, de pilda, in Olanda s-au pierdut 6 miliarde de euro din cauza zilelor de munca in care angajatii stresati au lipsit de la serviciu, sau din cauza inlocuirii lor masive, iar o parte din bani s-au cheltuit pe concedii medicale.

Studiul arata ca prevenirea stresului costa de 3 ori mai putin decat tratarea efectelor acestuia. Autorii raportului au ajuns la concluzia ca, in 7 state membre ale UE - Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Olanda, Spania si Suedia - stresul este favorizat de controlul prea strict exercitat de superiori asupra angajatilor, de sarcini monotone, prea complexe in raport cu responsabilitatile sau neprevazute.

In Germania, cauza principala a absentelor de la serviciu - depresia cauzata de stres

Ministerul Muncii din Olanda a pus la punct un model al pierderilor financiare rezultate din cauza stresului la locul de munca, aparut in urma conditiilor de munca nefavorabile. Concluzia a fost ca, in 2001, s-au cheltuit in medie 1.768 de euro pentru fiecare angajat care a avut probleme de sanatate din cauza atmosferei de la serviciu. Cumulate, cazurile angajatilor loviti de stres au dat in PIB-ul Olandei o gaura de 2,98 la suta. Prevenirea acestor situatii ar fi costat doar 400 de euro pentru fiecare angajat. Factorii care au fost luati in considerare in raport au fost absenta si accidentele la locul de munca, costurile de prevenire a acestora sau atentia acordata asistentei medicale. Autorii raportului au plecat de la premisa ca munca individuala a fiecarui angajat ajuta la cresterea productivitatii intregii companii. in Germania, in acelasi an, problemele psihologice ale angajatilor au costat 3 miliarde de euro: depresia a fost unul din principalele motive pentru care angajatii nu au venit la serviciu. In Olanda, dupa un accident de munca, 3 din 6 angajati nu au mai venit la serviciu.

Sanatatea si serviciile sociale sunt sectoarele cele mai afectate de stres

in Danemarca, Finlanda, Olanda si Spania, datele arata ca sectoarele cele mai afectate de stres sunt sanatatea si serviciile sociale, urmatoarele pozitii ocupandu-le educatia, administratia publica, sectorul bancar, transporturile, industria hoteliera si politia. In primele sectoare mentionate lucreaza in majoritate femei. in ciuda costurilor mari legate de stres, EWCO arata ca se fac prea putine pentru combaterea acestuia, in termeni de eficienta sau interventii privind organizarea muncii. in octombrie anul trecut s-a negociat un acord cu partenerii sociali de la nivelul Uniunii, care s-au aratat gata sa le creeze atat angajatorilor, cat si angajatilor conditii propice ca sa colaboreze in privinta combaterii stresului la locul de munca. EWCO are in prezent corespondenti in 12 dintre statele membre ale UE, iar incepand cu luna aprilie, stresul la locul de munca va fi monitorizat si in Marea Britanie, Ungaria, Romania si Bulgaria.

Afectiuni rezultate in urma stresului la locul de munca

Frecventa aparitiei stresului la locul de munca difera in functie de fiecare afectiune in parte. In general, femeile sunt afectate de stres mai mult decat barbatii. Acolo unde exista informatii privind tendintele (in tarile nord-europene), cifrele indica o crestere a frecventei aparitiei stresului, atat pentru femei, cat si pentru barbati. In Olanda, se pare ca este o situatie stabila, desi acest fapt este atribuit des, la nivel national, importantei acordate angajatilor sanatosi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.