Tot mai multe productii de serie B, C, uneori chiar si de serie A, sint filmate pe la noi.

Ne-am mindrit cu zona Bran-Risnov pe post de Carolina de Nord in "Cold Mountain", iar castelele din Transilvania se asorteaza bine cu vampirii. Preturile practicate de casele de productie de pe la noi sint pe placul strainilor. E o afacere profitabila pentru toata lumea.

Printre cei mai cistigati sint actorii romani. Cei mai multi dintre ei se bucura pentru citeva zile de figuratie. Si nici nu e de mirare. Pentru citeva treceri prin cadru la filmele cu Van Damme isi scot salariul pe o luna. Adrian Pintea a aparut in rol de terorist, iar Ion Caramitru este etern ofiter KGB. Este demn de retinut faptul ca nu au jucat niciodata in filme americane indoielnice Gheorghe Dinica, Victor Rebengiuc sau Stefan Iordache. Recunoastem din ce in ce mai des intr-un film strain cite o fata romaneasca in tot felul de ipostaze: batausi, soferi, soldati, femei gravide, laptarese, curve, pesti, mafioti, cruciati, anticari, liftieri, baieti de mingi, paminteni ucisi de un meteorit ratacit, prinsi cu gura cascata de cutremur, de taifun, de bombardamente sau de ciuma.

Desi Peter Greenaway a declarat acum doi ani, la Festivalul "Anonimul", "Sinteti o tara invizibila", Romania are insa vedetele ei. Maia Morgenstern nu a trecut niciodata neobservata. A fost mai mult decit onorabila in "Privirea lui Ulise" a lui Theo Anghelopoulos si in "Patimile lui Hristos".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.