Ofiterii de la Crima Organizata Arges, impreuna cu procurorii pitesteni, ancheteaza un fizician de la Sucursala de Cercetari Nucleare din Mioveni, sub acuzatia ca a creat un program tip "troian" capabil sa dea peste cap cele mai complexe si mai bine organizate sisteme informatice.
Radu Andrei Poleacu a creat "troianul" numit sugestiv "Bestia" - "The Beast". Troienii sint virusi care, odata intrati in computer, creeaza posibilitatea celui care i-a implantat sa preia controlul asupra calculatorului si sa aiba acces la toate programele si fisierele pe care le detine.
Programul "Bestia" a ajuns deja pe mina unor organizatii de hackeri si a creat victime. Virusul este aproape nedetectabil, lucru care-i permite hackerului sa obtina inclusiv informatii privitoare la cartile de credit si la parolele acestora.

Un caz complex

Prin intermediul directorului responsabil cu securitatea, Marin Ciocanescu, Sucursala de Cercetari Nucleare Pitesti a recunoscut ca fizicianul este anchetat de politie si Parchet. Comisarul Dorin Bumbeneci, de la Directia de Crima Organizata si Terorism Arges, a confirmat ca fizicianul este cercetat in stare de libertate. "Poleacu a creat un program informatic apt sa penetreze sisteme informatice complexe. Daca acest program ar intra pe mina unor raufacatori, ar provoca pagube imense", a declarat Dorin Bumbeneci. Ce nu stie comisarul, sau stie dar nu vrea sa spuna, este ca "Bestia" a intrat de mult pe mina hackerilor din toata lumea si a produs deja pagube.

Nume de cod: "tataye"

Proiectul "The Beast" a inceput prin mai 2002, cind virusul era cunoscut sub numele de "Ulysses". Fiind deja la a 18-a versiune, virusului i s-a schimbat numele in "Beast" ca urmare a ferocitatii la care a ajuns. Dupa ce a trecut prin multe "imbunatatiri" si multe modificari, a devenit virusul cel mai in voga printre comunitatile de hackeri din intreaga lume.
In 9 decembrie 2003, o data cu lansarea variantei 2.05 a "Bestiei", autorul sau, cu numele de cod "tataye", a inceput sa aiba si veleitati "artistice". Designul noului virus a devenit extrem de apreciat de peste 20 de organizatii de hackeri din lume! Mai mult decit atit, "tataye" este singurul creator de virusi din lume care si-a inscris numele real in codul "Bestiei"!

Copiaza informatii secrete

Pentru un utilizator al computerului, "Bestia" este cel mai mare pericol. Prin intermediul acestui virus, un hacker poate prelua controlul computerului si poate copia informatii secrete, cum ar fi parole si numere de card. Specialistii in sisteme de securitate din America au anuntat ca virusul "Bestia" este extrem de periculos. "Unul din ultimele atacuri care au fost facute publice pe teritoriul SUA, lansat de un student, pe un sistem de brokeraj, a produs pagube de cel putin 40.000 de dolari. Studentul a utilizat o versiune a "Bestiei" preluata de pe un site al lui Poleacu. Pe site-ul respectiv, virusul este dat drept sursa de inspiratie intr-o forma nu foarte nociva. Vincent Weafer, Senior Director al companiei Symantec, a anuntat ca a reusit sa izoleze virusul si sa previna instalarea lui in calculator. Din pacate, nu a dat nici o solutie pentru cei ale caror calculatoare sint deja infectate", nota, in editia sa electronica din 20 octombrie 2003, publicatia "The Straits Times".

"Bestia" a scapat de sub control!

Mai multe grupuri de hackeri au dezvoltat variante proprii ale "Bestiei", pe care le comercializau cu 120 de dolari, comert cu acte in regula si certificat de garantie! "Studentul Van T. Dinh, de 19 ani, a fost pus sub acuzare pentru ca a oferit un program de urmarire online a stocurilor, program care ascundea "Bestia". Se estimeaza ca numarul variantelor de troieni de tip "Bestia" este masurat in zeci de mii si ca sint deja active pe foarte multe calculatoare. Ele pot fi primite prin mail, ca attachment, ori in cadrul unei fotografii a unei vedete porno", relata, tot in octombrie 2003, prestigiosul cotidian "The Washington Post".

"Tataye", alias Radu Andrei Poleacu, creatorul "Bestiei", face parte din comunitatea de hackeri White Hat (Palaria Alba). La un moment dat, acesta si-a dat seama de posibilitatile "jucarioarei" create de el si a ajuns la concluzia ca nu mai poate face fata efectelor: "Voi ginditi gresit, eu chiar vreau sa ajut oamenii si, prin sugestiile mele, sa-i feresc de aceste atacuri. Bineinteles ca stiu tot despre cum functioneaza "Bestia", insa, sincer, n-o mai pot controla. Cel mai bine e sa reinstalati sistemul!", raspunde "tataye" pe un forum.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.