Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat ca soferii romani isi pot achizitiona in acest an roviniete, pentru a circula pe drumurile publice, care vor fi valabile de la 7 zile la un an. Singura problema e ca CNADNR nu a tiparit, inca, taloanele pe anul 2007, astfel incat soferii vor fi nevoiti sa cumpere roviniete vechi, aflate in stocul din anii 2005-2006.

Reprezentantii Mi­­nis­­­terului Trans­­por­tu­rilor au avertizat ca va­­labilitatea rovinietelor cu inscriptia 2005-2006 se va dovedi cu chi­­tanta de plata.

Ast­fel, pentru a scapa de amenda, soferii trebuie sa aplice ro­­vi­nieta pe parbriz si sa pastreze chitanta, bonul fiscal sau factura care atesta plata taxei de acces pe drumurile publice din Romania. Pentru a scapa cu bine de controalele din trafic, noi va sfa­­tuim sa a­veti si copii xe­­rox ale do­­cumentului care atesta plata, intrucat scrisul de pe acesta se poate sterge.

Cei care nu si-au cumparat rovinieta, considerand ca nu vor fi niciodata prin­si, ar trebui sa stie ca risca o amenda cu­­­prinsa intre 300 de lei (pentru autoturisme) si 7.000 de lei (pentru vehicule de mare tonaj).

Costul rovinietei se stabileste in functie de ca­­pa­­citatea masini si tipul moto­rului (euro I, euro II, euro III, euro IV, non euro) si se incadreaza intre 16,8 si 930 euro pe an.

60 eurocenti pentru o zi

Rovinieta poate ser­vi atat soferilor ro­­ma­ni, cat si celor straini care folosesc temporar drumurile nationale. Nu­­ma­rul tot mai mare de ce­­tateni stra­ini care frec­ven­tea­za tara noastra pe pe­­rioade mici de timp e motivul principal pentru care autoritatile ro­­ma­ne au decis sa elibereze foi de drum pentru sap­te sau 30 de zile.

Tariful pe zi e de 0,6 euro pentru toate tipurile de autoturisme pa­na la data de 31 de­­cembrie 2007, urmand ca taxa sa creasca la 1 eu­ro din 2008. Pentru 7 zile de circulatie, soferii vor plati 3 euro pentru masinile mici, non-euro 2,4 pentru masinile eu­­ro 1 si 1,8 euro pentru ce­­le euro 2 sau pes­te. Din 2008, taxa pe cele 7 zile va creste, in medie, cu doi euro.