Octavian Paler a incetat din viata luni, in jurul orei 19.30, la domiciliul sau, in urma unui atac de cord. Membru al Uniunii Scriitorilor si, dupa '89, membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, Paler a fost decorat in 2003 de catre presedintele tarii cu Ordinul national "Steaua Romaniei". In 2005, Octavian Paler a primit premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor. Unul dintre cei mai importanti scriitori si jurnalisti din Romania, Octavian Paler s-a stins din viata la varsta de 80 de ani si va fi inmormantat astazi, la ora 14.00, la Cimitirul Sf. Vineri. Trupul neinsufletit al scriitorului va ramane la Muzeul Literaturii Romane pana astazi, la ora 12.00.

Prieteni sau oameni care l-au cunoscut doar prin opera sa au trecut astazi pe la Rotonda 13 de la Muzeul National al Literaturii Romane pentru a aprinde o lumanare la sicriul scriitorului Octavian Paler. "Biografia mea nu are nimic spectaculos. Poate doar faptul ca am trait usor somnabulic, intre realitate si vis, sa fie interesant (...) In rest, explicatia pentru nevoia mea de confesiune e foarte simpla. Fiind un introvertit, nu am cum sa scap de <>. Nu pot sa scriu daca nu ma descriu", marturisea Paler in "Autoportret intr-o oglinda sparta". Astazi, si cei care l-au cunoscut si cei care l-au criticat in timpul vietii sau pe care el i-a criticat au simtit nevoia sa-l "descrie" pe cel care a fost unul dintre cei mai importanti oameni de cultura ai Romaniei. "Imi exprim regretul la plecarea dintre noi a romancierului, eseistului si omului de presa care a fost Octavian Paler. Prin opera literara si intransigenta sa civica, Octavian Paler a fost o voce importanta a culturii nationale", afirma Traian Basescu intr-un comunicat remis, luni seara, agentiei Mediafax, exprimand in acelasi timp condoleante familiei. "Prin opera literara si intransigenta sa civica", "a fost o voce importanta a culturii nationale", se arata in comunicatul transmis de presedintele suspendat. Basescu a fost intens criticat in timpul vietii de catre Octavian Paler. Si presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a exprimat condoleante "pentru pierderea unui mare om, a unui mare caracter".

"Intr-o lume si intr-o vreme in care scara valorilor se muleaza prea adesea dupa criterii conjuncturale si efemere, prin scrierile sale si prin prezenta sa in viata publica, Octavian Paler a fost mai degraba, in ultimii ani ai vietii sale, un luptator singuratic si neobosit, chiar si atunci cand inima nu-l mai ajuta pe deplin", apreciaza Nicolae Vacaroiu, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.