Lipsa personalului calificat in constructii a crescut costul manoperei pentru montarea gresiei sau a faiantei.

Lucrarile pentru finisaje presupun, in acest an, un efort financiar mai mare din partea proprietarilor de locuinte. "Manopera pentru montarea finisajelor a crescut cu 30-35% in acest an, comparativ cu 2006. Principala cauza este lipsa personalului calificat", ne-a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Muncitorii romani, calificati sau nu, au preferat sa muncesca in vestul Europei, datorita salariilor mai mari. "Principala cale de atragere a muncitorilor calificati este salarizarea mai buna a acestora", a precizat presedintele ARACO.

Noile preturi pentru astfel de operatiuni nu sint o veste buna pentru cei care vor sa-si construiasca sau sa-si renoveze o locuinta. Pentru montarea parchetului este necesara, de cele mai multe ori, turnarea unei sape autonivelante. Pentru turnarea acestei sape, proprietarul va plati aproximativ 23 de lei, plus TVA, pentru metrul patrat turnat. Dupa ce sapa a fost turnata, manopera pentru montarea parchetului costa aproximativ 15 lei metrul patrat. Pentru montarea gresiei, pentru o lucrare de calitate, ar trebui turnata sapa autonivelanta, dar se poate renunta la aceasta. In acest caz, nivelarea se va face cu adeziv turnat in strat mai gros, solutia crescind costul montajului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.