Harta festivalurilor europene devine din ce in ce mai incarcata de la un an la altul. In ultima vreme, vecinii nostri maghiari, polonezi sau sirbi reusesc sa aduca trupe rasunatoare din peisajul muzicii rock si electro, cum sint Björk, Sonic Youth, Muse, Nine Inch Nails, Lauryn Hill sau Beastie Boys. Nume destul de sonore pentru a fi luate in calcul de romanii care vor sa imbine plaja si relaxarea cu atmosfera de festival. "Cotidianul" a selectat citeva dintre destinatiile estivale spre care se vor putea indrepta fanii romani.

Festivalul Sziget din Budapesta poate gazdui pina la 50.000 de suflete. Incepind din 8 august, pentru cinci zile, vecinii nostri maghiari vor asculta piesele de pe noul album al celor de la Nine Inch Nails, dar si hiturile lui Pink, Faithless, The Killers sau ale proaspatului sosit in industria muzicala, Mika. Putina culoare vor aduce Sinead O’Connor, dar si Gogol Bordello, o controversata trupa de tigani sosita din New York, ce combina muzica de cabaret cu ritmurile punk. Vor fi si alte scene, una dedicata muzicii etno, unde va cinta si Fanfara Ciocirlia, dar si un podium dedicat exclusiv formatiilor de metal-rock. Biletul pentru cinci zile costa 120 de euro, plus inca 30 de euro pentru cei care vor sa campeze.

Intre 12 si 15 iulie, la Novi Sad (Serbia si Muntenegru), va avea loc Festivalul "Next". Vor cinta, in apropierea fortaretei Petrovaradin, Robert Plant, Beastie Boys si Lauryn Hill, iar pe scena dedicata ritmurilor dance vor aparea Sebastien Leger, aflat pe valul muzicii electronice actuale, si DJ-ul suedez Eric Prydz. Pe malul Dunarii isi vor putea asterne corturile 55.000 de spectatori, fiecare urmind sa plateasca 82 de euro.

Fanii rockului alternativ au ocazia sa imbine o auditie live a muzicii lui Björk cu o excursie la Marea Baltica, mai precis la Heineken Opern’er Festival, gazduit de localitatea de coasta Gdynia din Polonia, intre 29 iunie si 1 iulie. Cu tot cu loc de campare, un bilet pentru trei zile costa 70 de euro. Pe linga Björk, cele mai impresionante prezente de la festivalul polonez vor fi Beastie Boys, Sonic Youth, legenda muzicii indie americane, si Muse, una dintre revelatiile rockului actual. Festivalul va permite participantilor sa mearga la plaja, sa comunice de la cafe-internet sau sa asiste la piese de teatru. Organizatorii precizeaza ca vor pune la dispozitie inclusiv platforme pentru persoanele cu dizabilitati.