O carte vorbeste despre cum "micul Soso", viitorul Stalin, s-a transformat intr-unul dintre cei mai sangerosi dictatori ai istoriei

Dupa mai mult de 50 de ani de la moartea dictatorului Joseph Stalin, memoriile mamei sale, de care se pare nu stia aproape nimeni, au fost descoperite intr-o arhiva secreta sovietica din statul sau natal, Georgia.

In jurnalul mamei sale este descrisa copilaria unui baietel sensibil care urma sa devina unul dintre cei mai ingrozitori monstri ai secolului XX, comenteaza presa britanica.

Dictatorul sovietic s-a nascut in anul 1878 (nu in 1879 cum a pretins el mai tarziu), unicul fiu al unui cizmar si al unei cusatorese, Beso si Keke Djugashvili.

In memoriile sale, Keke dezvaluie faptul ca, dupa ce pierduse alti doi copii, il privea pe micul "Soso"(diminutivul de la Joseph), ca pe un miracol religios. Ea detaliaza bolile si accidentele care l-au lasat pe Soso aproape infirm, precum si viata pe care fiul ei a avut-o in umbra unui tata brutal, alcoolic. Tatal lui Soso "nu se putea opri niciodata din baut. Un barbat bun, un familist, a fost distrus de bautura... dupa ceva vreme, mainile au inceput sa-i tremure din cauza bauturii si nu a mai putut coase pantofi. Soso era foarte emotiv, firav. Cum il auzea pe tatal sau ca vine acasa, lalaind pe strada, beat, fugea la mine si ma ruga ingrozit sa-l las sa se duca la vecini unde sa astepte ca Beso sa adoarma", relateaza Keke. Memoriile lui Keke au fost scoase dintr-o arhiva secreta de catre presedintele georgian Mihail Saakasvili, la cererea lui Simon Sebag Montefiore, al carui volum "Tanarul Stalin" a aparut pe piata britanica. In tinerete, se spune ca Keke era faimoasa pentru frumusetea ei si ca era cam "nebunatica". Ea mai povesteste cum, ajutata de mama sa, l-a invatat pe micul Soso sa mearga exploatand pasiunea acestuia pentru flori. Ea tinea o margareta in mana, iar copilul incerca sa vina la ea sa o ia. Tanara femeie nu confirma si nici un infirma in memoriile sale zvonurile conform carora Beso nu ar fi fost adevaratul tata al lui Stalin. Ulterior, insusi dictatorul incuraja aceste zvonuri. Ea scrie totusi ca mai "existau doi barbati <> care ar fi putut sa fie tatal lui Soso: un negustor bogat si un campion local de lupte".

Keke mai scrie ca s-a chinuit foarte mult sa-si ajute inteligentul sau fiu sa obtina o bursa in capitala Georgiei, Tiflis (acum Tbilisi), si pentru a deveni student la Teologie. Keke isi aminteste ca, pe cand se aflau in tren, in drum spre Tiflis, (orasul unde lucra tatal sau), baiatul ar fi inceput sa planga si sa spuna: "mama, ce facem daca atunci cand ajungem in oras, tata ma gaseste si ma obliga sa ma fac cizmar?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.