Ministerul Sanatatii spera ca numarul fumatorilor din Romania sa scada dupa intrarea in vigoare a acestei masuri la 1 iulie 2008

Imagini socante vor fi aplicate pe toate pachetele de tigari comercializate in Romania, incepand de la 1 iulie 2008. Aceasta prevedere a fost introdusa intr-un ordin al ministrului sanatatii, publicat ieri in "Monitorul Oficial". Astfel, din vara anului viitor, producatorii de tigari sunt obligati sa introduca avertismente combinate, continand texte precum "Fumatorii mor mai tineri", asociate cu o imagine reprezentativa pentru mesaj, adica o fotografie cu plamani afectati de cancer.

Mesajele obligatorii de la 1 iulie 2008 combina 14 texte cu imagini reprezentantive sau informatii suplimentare sugestive.

Astfel, pentru textul "Protejati copiii: nu-i lasati sa inspire fumul dumneavoastra!", avertismentul combinat va contine si o imagine cu un copil care respira printr-o masca de oxigen, iar pentru mesajul "Fumatul poate dauna calitatii spermei si scade fertilitatea", reprezentarea vizuala arata un carucior pentru copii gol. Textul "Fumatorii mor mai tineri" va fi insotit de imaginea unui picior de care este agatata eticheta de la morga.

Totodata, unele dintre avertismentele combinate contin un mesaj si informatii aditionale. De exemplu, fraza "Fumatul blocheaza circulatia sangelui in artere, provoaca infarct miocardic si accident vascular cerebral" va fi completata de informatii statistice: "Riscul de accident vascular cerebral este cu aproximativ 50% mai mare la fumatori decat la nefumatori".

Avertismentele combinate au fost selectate din lista de documente-sursa a Comisiei Europene, iar producatorii le pot obtine de la Ministerul Sanatatii.

"Stocul de pachete aflat in circuitul comercial la 1 iulie 2008 si care nu indeplineste conditiile ordinului va fi lichidat in termen de 12 luni", se arata in documentul Ministerului Sanatatii.

Acest tip de avertismente va fi folosit si pe pachete care contin alte produse din tutun, insa data de la care prevederea va deveni obligatorie va fi stabilita ulterior, tot prin ordin al ministrului sanatatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.