Din 1155 de autobuze, 790 au un grad de uzura de suta la suta, iar 550 au de doua ori norma de viata depasita
Calatorii din Capitala vor mai suporta frigul din autobuze si in aceasta iarna, intrucat cele 500 de astfel de mijloace de transport in comun aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a fi achizitionate de RATB vor "veni" abia in primavara. Gheorghe Aron, noul director general al regiei bucurestene de transport, promite insa ca pana la sezonul rece urmator, autobuzele foarte vechi, cu durata de viata expirata, vor fi inlocuite. "Avem asigurate in totalitate stocurile de materiale necesare RATB pentru trecerea iernii - pornind de la combustibili (motorina si ulei) pana la anvelope si acumulatori. Singura noastra problema pentru aceasta iarna a ramas asigurarea functionarii la capacitate maxima a sistemelor de incalzire pe autobuzele vechi aflate in circulatie, care, din cauza starii lor tehnice nu permit acest lucru", sustine el. Din cele 1155 de autobuze existente in parcul RATB, in prezent 790 au un grad de uzura de suta la suta, iar 550 din acestea au de doua ori norma de viata depasita. Cu toate acestea, din punct de vedere al sigurantei circulatiei, toate autobuzele corespund, in detrimentul confortului oferit calatorilor. In ultimii doi ani, RATB a retras din circulatie 125 de autobuze care nu mai corespundeau normelor de siguranta in circulatie.

Regia bucuresteana de transport inregistreaza, totusi, o situatie mult mai fericita la capitolul troleibuze si tramvaie, aceste vehicule fiind modernizate in totalitate. Conducerea RATB a solicitat Primariei Capitalei un buget de 3850 miliarde lei pentru anul 2005, necesar numai cheltuielilor de exploatare, ceea ce inseamna 850 de miliarde lei mai mult decat bugetul alocat in 2004. "In cazul in care acest buget nu va fi aprobat, programele regiei pentru anul viitor vor fi redimensionate in functie de sumele primite", a afirmat Aron.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.