Dupa cum dovedesc cercetatorii americani, de la Mount Sinai School of Medicine din New York, organismul uman absoarbe din mancarea prajita ºi facuta la gratar substanþe care, in cantitate mare, acþioneaza precum toxinele. Este vorba despre produºi finali de glicare avansata (AGE), aparuþi ca urmare a interacþiunii dintre proteine ºi zaharuri la nivelul alimentaþiei.

Acumulandu-se, aceºtia pot provoca distrugeri la scara asemanatoare cu grasimile trans, renumite deja pentru acþiunea lor negativa (aparute in timpul prelucrarii tehnologice, reduc nivelul aºa numitului colesterol bun, ridicandu-l pe cel rau ºi incurajand dezvoltarea bolilor cardiace). Prezenþa crescuta a AGE este legata de apariþia unor inflamaþii diverse, rezistente la insulina, lucru care poate duce la diabet, boli vasculare ºi renale, ba chiar ºi la Alzheimer.

‘’Sunt legaturi chimice foarte periculoase. Provoaca distrugerea þesuturilor ºi organelor’’, afirma dr. Sa’aed Bawa, expert in profilaxia alimentaþiei in cazul bolilor de civilizaþie, de la Catedra de Dietetica a ªcolii Superioare de Economie Rurala din Varºovia. Ele apar ca urmare a prelucrarii termice a alimentelor, mai concret a expunerii lor la acþiunea temperaturilor foarte ridicate.

Prin urmare, daca nu vream sa ne periclitam sanatatea, ar trebui sa evitam consumul de carne la gratar ºi prajita. In dorinþa de a ne ingriji, trebuie sa cautam intotdeauna mancaruri fierte ºi inabuºite.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.