Canabisul afecteaza functiile creierului, deoarece produce psihoze sau schizofrenii la anumite persoane, arata un studiu recent. Psihiatrii sint ingrijorati de impactul pe care il are marihuana, un drog din ce in ce mai puternic, asupra sanatatii mintale in rindul persoanelor tinere.

Pina acum nu se cunostea mecanismul prin care canabisul actiona asupra creierului, dar tehnicile moderne de scanare le permit cercetatorilor sa detecteze impactul asupra activitatii creierului. Profesorii Philip McGuire si Zerrin Atakan de la Institutul Psihiatric din Londra au aratat, prin folosirea scanarii cu rezonanta magnetica, ca pacientii care prezentau urme de tetrahidrocanabinol (THC - un compus activ al canabisului) in organism, aveau reduse functiile in regiunea cortexului frontal inferior. Acestei zone ii este asociat controlul raspunsurilor inadecvate comportamental si emotional la diferite situatii.

Descoperiri similare facute de alte echipe de cercetatori au aratat, de asemenea, legaturi intre dozele de THC si simptomele asemanatoare schizofreniei. Unul din motivele acestei probleme il constituie puterea crescuta a canabisului modern, cultivat pentru a produce cantitatea maxima de THC.