Interviu cu Florin Chilian

- Domnule Florin Chilian, ce v-a determinat sa dati in judecata Ministerul Culturii si Cultelor? Care este, pe scurt, povestea furtului de care ii acuzati, a melodiei dvs. "10"?

- E o intamplare de acum 2 ani, cand am fost contactat de catre firma de publicitate GMT, in vederea editarii unui spot publicitar pentru Ministerul Culturii, in favoarea renasterii nationale, artistic vorbind. Dupa ce am vorbit cu domnul Felix Tataru, am transmis faptul ca ministerul are nevoie de aprobarea mea scrisa pentru a folosi piesa, in ciuda faptului ca era un proiect pro domo. Dar Ministerul nu cunostea nici atunci legea, nici acum n-o cunoaste. Povestea continua cu faptul ca am participat atunci la o initiava de genul asta, conditionand insa acest lucru tot timpul de intrarea in legalitate. Aceasta este povestea, pe scurt. Ei nu s-au invrednicit, vreme de 2 ani, sa emita un act pe care eu sa-l semnez si sa se puna la adapost de niste eventuale neplaceri, cum se pare ca e aceasta, care se pare ca ii deranjeaza foarte tare, pentru ca le dovedeste, o data in plus, daca mai era necesar, indolenta, nestiinta, chiar si reavointa in ceea ce priveste drepturile de autor.

Cum sa spun? Nerespectarea legilor, care vine de la Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii, e o chestie absolut inspaimantatoare, daca stai sa te gandesti, pentru ca ei sunt cei care trebuie sa aiba grija ca respectarea drepturilor de a utor si legea sa se aplice. S-a dovedit ca reprezentantii MCC habar n-au despre aceasta lege, mai curand stiu eu despre ce e vorba, decat ei.

- Ne-ati declarat ca ministrul Adrian Iorgulescu ar profita de pe urma acestei necunoasteri...

- E perfect adevarat. Daca stam sa ne gandim ca domnul ministru Iorgulescu a fost la UCMR-ADA inainte de a fi ministru, unde, conform propriilor declaratii de venit, a avut beneficii in urma salariului si a drepturilor de autor de 700 de milioane de lei vechi, desi Dumnezeu stie ce muzica a compus el, fiindca ar trebui sa fie mai cunoscut decat Moga, se pare ca foloseste Legea drepturilor de autor numai in favoarea dansului.

La fel de clar am spus ca se pare ca aceasta lege foloseste numai in ceea
ce-i priveste, pentru ca e posibil - nu stiu cat e de adevarat, asta vom vedea - sa fi incasat (si e o practica relativ curenta a Guvernului, pentru ca am aflat ca mai este un ministru in aceasta situatie) in avans bani pentru ceva ce urmeaza a fi publicat. Si atunci eu, pentru un lucru pe care l-am facut, nu inteleg de ce sunt doua unitati de masura, pana la urma. Nu pricep.

- Aici vroiam sa ajung: domnul ministru Adrian Iorgulescu va da in judecata fiindca ati afirmat ca a primit 1,5 miliarde lei vechi pentru o carte pe care a scris-o, dar care nu a fost inca publicata. Cum comentati?

- Este o afirmatie pe care mi-o asum in continuare, cu precizarea ca am spus tot timpul "se pare ca". Limba romana este o perpetua necunoscuta pentru ministrul Culturii, nu stie sa o foloseasca, nu-i intelege semnificatiile, nici nuantele, si profita de efectele ei. N-am nicio problema. Poate sa ma dea in judecata, fiindca am spus "se pare ca a primit un miliard si jumatate pentru o carte care urmeaza sa fie publicata". Si daca asa intelege Ministerul Culturii, Guvernul Romaniei sa raspunda unei acuze dovedite de frauda, si ma refer la folosirea piesei "10" fara a avea acordul meu, si daca ei cred ca ma sperie chestia asta, n-au decat. Am suficient de multi prieteni, peste tot, pot sa ma duc si la-inchisoare, daca e...

- Ce va urma dupa succesul cu hit-ul "10"?

- O sa reeditez primul album, si ca trailer, primul extras pe single o sa fie piesa "Chiar daca". Poate cu ocazia asta o sa-l sponsorizez eu pe ministrul Culturii, nu poate, chiar o s-o fac, sa faca el un videoclip al unei piese compuse de dansul, foarte cunoscuta, in urma careia a luat bani ca drepturi de autor.

- Dvs. ati realizat videoclipul de exceptie la "10" ?

- Da, eu l-am facut, din banii obtinuti in urma concertelor. In opozitie cu anumiti oameni din Guvern, eu imi castig banii cinstit, din munca. Impozitele mi le-am platit ca sa aiba domnul ministru din ce sa ma dea in judecata... si mi-am platit acest videoclip, mai am inca 3.000 de euro de achitat, nu-mi fac nicio grija, dar oferta ramane deschisa: ii sponsorizez urmatorul videoclip domnului ministru.

- Cat cereti despagubiri?

- Am avocati firma "Stefanita, Dutu si asociatii" si am cerut Ministerului Culturii un milion de euro despagubiri. Nu domnului Iorgulescu, fiindca n-am nicio treaba cu el. Numai o singura problema: este continuarea aceleiasi practici, pe care a facut-o si la Uniunea Compozitorilor, UCMR-ADA, pe care a transferat-o si la minister.

- Daca veti castiga milionul, in ce intentionati sa bagati banii?

- N-am sa donez niciun ban, si sper ca toti colegii mei care sunt nedreptatiti sa dea in judecata ministerul, pentru ca cineva trebuie sa le respecte drepturile in tara asta. Eu nu duc o cruciada pentru nimeni si nici in folosul cuiva, ci a propriilor mele razboaie. Din banii astia, o sa traiesc bine-mersi.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.