Soprana Felicia Filip si sotul sau, regizorul Cristian Mihailescu, director al Teatrului de Opera din Brasov sunt initiatorii unui proiect muzical fara precedent in Romania care demareaza in aceasta seara, la Sala Palatului.

Spectacolul - concert intitulat - cum altfel? - "Filipissima", ii are ca invitati pe membrii trupei IRIS, pe actorul Claudiu Bleont, pe rapsodul Nicolae Furdui Iancu, pe binecunoscutii balerini Monica Petrica si Razvan Mazilu, dar si pe Andrea Cesare Coronella (Italia).

Tenorul italian se afla in turneu in Spania, dar pentru a fi alaturi de cei doi mari prieteni ai sai, a reusit "sa scape" pentru doua zile. Orchestra si baletul Operei din Brasov, corul "Acustica" si cei sase virtuozi instrumetisti ai formatiei The Dream Band completeaza echipa unui proiect cu succes deja anuntat si previzibil. In sala de spectacol am reusit sa stam de vorba cu protagonista, cu marea artista Felicia Filip, singura castigatoare a tuturor concursurilor internationale "Mozart" si careia Monserat Caballe i-a spus: "Sei un caballo di scena!", care ne-a dezvaluit cateva amanunte despre turneu.

- Cum a fost gandit si conceput acest mega-turneu?

- Lucram la el de la inceputul anului, dar ultimele doua luni au fost decisive, cele mai grele, pentru ca am continuat amandoi sa muncim in acelasi ritm si sa onoram toate contractele si invitatiile. L-am cooptat si pe Mihai Godoroja (solistul formatiei de jazz "Mike Godoroja & Blue Spirits" - n.rep.) care va fi producatorul artistic al turneului. De fapt, el este artizanul unuia dintre cele mai de succese, caruia la inceput, nici macar eu nu-i acordam prea multe sanse. Cum sa cant eu cu o trupa rock? - era intrebarea care nu-mi dadea pace si nu ma lasa sa dorm.

Au trecut, iata, aproape noua ani de cand lansam impreuna cu IRIS cantecul "Baby, Baby", pentru ca in anul 2000 sa realizam o premiera pe piata muzicala romaneasca: proiectul "Athenaeum", precedat de maxi-single-ul "De vei pleca", piesa pe care am cantat-o impreuna si care continua sa aiba si acum un succes colosal.

- Pe noul album pe care l-ati lansat cu ocazia concertului de la Bucuresti sunt incluse si aceste doua piese ?

- Recunosc, ca am dorit ca "Filipissima", un album pop-cult sa contina doar piese in prima auditie, dar am ajuns la concluzia ca fara "Baby, Baby" si "De vei pleca" nu se poate! Interpretez piese din repertoriile unor monstri sacri precum Freddy Mercury, Rod Stewart, Moody Blues, Kansas, Queen, Emerson sau Lake & Palmer.

Vreau sa mentionez ca am hotarat cu totii ca mare parte din fondurile rezultate din vanzarea albumului si din incasarile de la concerte sa mearga catre bursele anuale " Felicia Filip", pe care eu le acord celor mai talentate "voci" de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. Fac acest lucru pentru a continua traditia fostei mele profesoare, marea soprana Georgeta Stoleru, care la randul sau a preluat stafeta de la profesoara sa, Iolanda Marculescu. Vom poposi in toate marile orase, apoi vom continua turneul national in zone concentrice, pe regiuni geografice, iar in fiecare oras vom organiza preselectii pentru tinerele talente locale in domeniul canto si instrumental.

Castigatorul va urca pe scena alaturi de noi, iar la final, la ultimul concert programat exact peste un an, cu ocazia Sarbatorilor de Pasti, trei finalisti vor participa la spectacolul de gala intitulat "Ce vrem noi? Nemurirea!". Acesta este titlul uneia dintre piesele de pe album, asa cum si "Ce e Craciunul?" va da numele spectacolului pe care-l vom sustine de Craciun la Brasov.

- Si totusi, cum se impaca muzica de opera cu genurile rock sau pop-cult?

- Nicio clipa nu am renuntat si nu voi renunta sa cant pe marile scene lirice ale lumii! Voi onora in "pauzele" acestui truneu si alte contracte in spectacole de opera, dar trebuie sa recunosc, ca senzatia pe care ti-o dau aplauzele, aclamatiile, rechemarile la rampa ale miilor de spectactori care canta impreuna cu tine, este unica. Nu se poate compara cu nimic. Daca am reusit sa starnim astfel de reactii unui public rock prin excelenta, cand am cantat impreuna cu 7.000 de oameni, atunci stiu ca orice sacrificiu si oricat de mult as munci, merita!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.