Mizeria si lipsa circuitelor functionale, principalele suferinte ale institutiilor sanitare romanesti

In acest moment, in Romania, niciun spital de stat nu indeplineste in totalitate standardele europene in materie. Nici macar unitatile spitalicesti de urgenta. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, da asigurari ca, peste cinci ani, ne vom alinia si noi la cerintele Uniunii Europene. Adica, bolnavii care se vor duce la spital pentru a fi tratati vor beneficia de un regim normal de ingrijire.

Cladiri vechi, aparate radiologice uzate fizic si moral, saloane cu paturi cu cric si mobilier demn de muzeu. Igrasie, gandaci si lista poate continua. Acestea sunt conditiile "decente" pe care le gasesc cei care se interneaza in multe spitale de stat din tara. Mai mult, din cauza absentei circuitelor functionale, exista riscul raspandirii bolilor, lucru recunoscut recent si de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Spitalele noi, mai ieftine

Circuite functionale inseamna cai de acces in spital, separate pentru bolnavi, vizitatori sau ambulante, servicii de primire (pe categorii de boli infectioase-boli eruptive, alte afectiuni cu transmitere aerogena, hepatite etc.), spatii de cazare diferentiate pe boli, spatii anexe, circuite pentru lenjeria curata si lenjeria contaminata etc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.