Primarul Andrei Chiliman reclama ca executia lucrarilor de asfaltare derulate de la inceputul anului in Bucuresti s-a facut cu incalcarea Legii achizitiilor publice - OUG nr. 34/19.04.2006 -, intrucat actul normativ nu permite organizarea licitatiilor inainte ca primaria sa aiba bani in cont.

Cu alte cuvinte, edilul Sectorului 1 spune ca lucrarile de reparatii pe o strada nu pot fi incepute in toamna si continuate in primavara anului viitor, deoarece administratia locala nu se poate angaja, potrivit legii, decat la investitii pentru care dispune de buget. Or, cum bugetul pentru anul in curs se aproba pe la sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lui februarie, tot atunci ar trebui sa debuteze si procedurile de licitatie, ale carei termene se intind pe cateva luni - de la intocmirea caietelor de sarcini, anuntarea licitatiei, termenul de contestare, incheierea contractului. Respectand termenele legale, abia prin luna mai ar putea incepe, in mod legal, lucrarile de asfaltare.

Invidie si adevar

Acest scenariu ar putea fi praf in ochi, aruncat bucurestenilor de un primar care se apuca mai tarziu de repararea strazilor, spre deosebire de altii mai gospodari. Insa ar putea fi si constatarea unui edil care nu se grabeste sa "dea gata" cat mai multe strazi, fara sa tina cont de lege - care lege este catalogata de insusi Andrei Chiliman drept "o ciudatenie": "Conform Legii achizitiilor publice, nu se poate incepe achizitia decat cu bani in cont, si asta presupune aprobarea bugetului pentru anul in curs.