Peste 40.000 de familii apar oficial ca fiind plecate la munca in strainatate. Insa migratia fortei de munca pentru salarii mai mari a generat fenomenul numit "orfanii capsunarilor", care au ramas singuri in tara, multi dintre ei lasati de izbeliste. Astfel, autoritatile au fost nevoite sa gaseasca solutii rapide si au dat o ordonanta prin care obligau parintii care pleaca la munca in strainatate sa lase un act autentificat prin care declarau ca au cu cine sa-si lase copiii.

Aproape 60.000 de copii au fost lasati singuri in Romania, potrivit datelor Autoritatii pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), prezentate ieri. Insa masura autoritatilor nu a reusit sa garanteze o casa adevarata tuturor copiilor de capsunari, pentru ca peste 2.700 dintre ei se afla in prezent in sistemul de protectie speciala, adica la asistenti maternali, in centre de plasament, la rude indepartate, la alte familii sau chiar la vecini.

Moldova, perla neagra

Datele ANPDC mai arata ca, din totalul celor 40.000 de familii in aceasta situatie, peste 22.000 sint familii in care un singur parinte este plecat la munca in strainatate, in timp ce, in cazul a aproape 15.000, copiii au fost privati de ambii parinti.