Situatia Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor "Romaniafilm" este una extrem de nesigura, care creeaza, atat in interiorul institutiei, cat si privind relatia cu Ministerul Culturii si Cultelor, tensiuni si confuzie.

Este vorba despre mai multe aspecte, care tin de privatizarea salilor din patrimoniul RADEF, de finantarea filmelor romanesti de catre CNC (institutie care nu va ajunge, se pare, niciodata sa isi recupereze banii din incasari), dar si de numirea, prin ordin al ministrului Adrian Iorgulescu, al unui nou Consiliu de Administratie si al unui nou director general la "Romaniafilm".

In aceste conditii, ieri, regizorul Constantin Vaeni, director de distributie la RADEF, a punctat cateva din aceste lucruri intr-o conferinta de presa. "Finantarea productiilor autohtone prin CNC este o gogoasa imorala. Vor fi bagate in acest proces cateva sute de miliarde lei vechi in urmatorii 10 ani, in timp ce incasarile in ultimii ani sunt de cateva zeci. Asta pentru ca filmele noastre nu sunt vazute de spectatori platitori de bilet, exceptandu-ne pe noi, presa si prieteni.

Stim sa ne laduam la televizor ca am luat premii cu nu stiu ce, dar situatia incasarilor pentru filme romanesti si europene este dezastruoasa in Bucuresti si mai cu seama in tara, si nimeni dintr-o retea europeana nu cumpara vreo pelicula romaneasca sa o distribuie. Dar nu iese niciun cregizor sa tipe, sa urle in gura mare: … Este o bataie de joc! Privatizarea salilor este o vanzare murdara, absolut deliranta! Pentru ca nimeni nu mai crede ca cei care vor cumpara, cate una singura, la licitatie salile, le vor pastra profilul in situatia falimentara a veniturilor obtinute din vanzarea biletelor", a pus degetul pe rana Vaeni.

Prvind privatizarea, el este de aceeasi parte a baricadei cu Sindicatul "Romaniafilm", care a contestat in Contenciosul Administrativ ultima Hotarare de Guvern privind procesul de privatizare. In schimb, pe tema numirii unui alt director general, opiniile cineastului sunt opuse parerii Sindicatului.

Cineva din conducerea acestuia ne-a declarat ca din noul CA fac parte patru membri din partea MCC, unul din partea Ministerului Finantelor si inca patru din vechiul Consiliu, iar Sindicatul il recunoaste ca director al institutiei pe Ion Moraru, numit recent de ministrul Iorgulescu in locul directorului general Mihail Tintea. In schimb, ieri, Constantin Vaeni a declarat urmatoarele lucruri: "Directorul Mihail Tintea a suferit, la inceputul lunii ianuarie, o operatie, iar de doua luni si ceva este in concediu medical, urmand sa revina curand la serviciu. De doua saptamani, a fost angajat, pe acelasi post, care nu era vacant, domnul Ion Moraru, care este, de ceva timp, pensionar (fost director al Filialei Bucuresti a RADEF - n.r.).

Acesta si-a intrat in functie si mi se pare o situatie de impostura, pentru ca, in acest moment, noi avem doi directori, iar un ordin de numire din partea domnului ministru nu exista in acest sens. Ar trebui sa vina sa se sesizeze Parchetul si Procuratura, fiindca parca am fi in Papua!… Consider ca nu poti sa-ti bati joc de proprietatea ta, si toata lumea sa ne acuze pe noi, prin indiferenta sau impostura", a mai afirmat Vaeni, cu referire la relatia dintre regie si minister.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.