In parcul de la Zarnesti isi vor regasi salbaticia 50 de animale

Rezervatia de ursi de la Zarnesti, judetul Brasov, a primit ieri primele exemplare din aceasta specie, tinute pana acum captive, ilegal, in diverse locatii din tara. Rezervatia a fost botezata "Libearty" si a fost infiintata de Cristina Lapis, presedinta asociatiei Milioane de prieteni cu sprijinul masiv al asociatiei britanice World Society For The Protection Of Animals (WSPA). "Chiriasii" rezervatiei de la Zarnesti sunt in numar de 20, fiind adusi din circuri, gospodarii sau carciumi, unde erau tinuti in conditii precare.

Proiectul "Libearty" a demarat anul trecut, in luna august, cand primaria Zarnesti a semnat un contract de asociere cu asociatia Milioane de prieteni prin care a pus la dispozitie un teren de cateva hectare pentru rezervatia de ursi. Potrivit declaratiilor Cristinei Lapis, ursii adusi la Zarnesti vor sta cam un an in custi speciale, amplasate in mijlocul naturii, pentru a se obisnui cu zgomotele padurii, iar apoi vor fi lansati in rezervatia propriu zisa. In noua viata animalele vor avea la dispozitie spatii de mii de metri patrati pentru fiecare individ si barloguri sapate in pamant pentru adapost si pentru somnul de iarna. Hrana va fi ascunsa in diverse locuri pentru ca ursidele de la Zarnesti sa se obisnuiasca cu conditiile similare vietii din liber.

In rezervatia de la Zarnesti vor fi aduse aproximativ 50 de exemplare ce nu mai pot fi trimise in padure intrucat comportamentul lor s-a modificat iremediabil, depinzand exclusiv de om. Cristina Lapis sustine ca Asociatia Mondiala pentru Protectia Animalelor va pune la dispozitie un milion de euro pentru finalizarea proiectului Libearty asa incat ursii din rezervatie sa aiba parte de o viata asemanatoare celei din salbaticie. Animalele vor fi insa sterilizate intrucat inmultirea lor in conditii de semicaptivitate nu este indicata. Rezervatia este imprejmuita cu un gard de 1.500 metri si 15 kilometri de sarma electrica de 8.000 V pentru protectia localnicilor si pentru a impiedica intrusii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.