Tuturor ni s-a acrit de politicale "la nivel inalt". Gata, destul, ajunge! Gratie noii carti a lui Leonard Gandin va propun o altfel de incursiune in subteranele politicii: nu la varf, ci la baza. Adica... la pat.

Au fost publicate confesiunile amantei lui Stalin - Vera Davadova. Mai exact spus, una dintre tiitoarele lui Iosif Vissarionovici, fiindca "tatucul popoarelor" proba o energie virila debordanta si nu ezita sa si-o risipeasca fericind detasamente de Matrione, indiferent unde se situau ca pozitie sociala, varsta, religie, inrudire. Si nu conta daca "omagiul" era acceptat ori impus.

Verocika i-a fost mai mult: amanta de suflet vreme de peste doua decenii. In istoria comunismului romanesc, patul n-a avut nici pe departe rolul si locul consacrate de un Stalin, Mao, Castro, Tito & comp. Dej, barbat singur si statornic, s-a dedulcit doar din farmecele unei artiste. Adevarat, la nivelul II combateau armasari ca Teohari Georgescu, despre care s-a raportat ca "44 de tovarase, sotii ale cadrelor, au fost nevoite sa-i ofere favoruri sexuale in schimbul obtinerii pasaportului ori avansarii sotului" ceea ce, oricum, n-a influentat politica "mare". Ceausescu, cum se stie, nu s-a bucurat decat de gratiile suavei sale sotii (de unde, poate, si... paranoia).

Conducerea de partid a URSS, in frunte cu Stalin (mai ales in perioada 1932-1948) a preschimbat scena politica in bordel si patul in tribuna de afirmare - inclusiv... artistica. Davadova, femeie maritata, prim-solista la Bolsoi Teatr, era, se zice, o frumusete rapitoare, jinduita de intreg nivelul I al nomenclaturii de la Kremlin. Cum arata Stalin in pat? Ni-l descrie amanta: "mic de statura, corpul foarte urat, osos, cu claviculele iesite in afara, vertebrele rare, torsul ingust si scurt, mainile si picioarele excesiv de lungi." Duhnea a mahorca, si a dantura neingrijita - dar era Stalin!

Si desi se stia ca Davadova ii este amanta cvasi-oficiala, nu conteneau sa-i dea tarcoale si sa-i faca direct, brutal, propuneri amoroase, al de Kirov, Molotov, Malenkov, Kalinin, Jdanov, Kaganovici, Mikoian, Vasinski, Budionai, Vorosilov, Bulganin, Hrusciov (adica, aproape intreg Biroul politic), plus temutii sefi ai NKVD: Iagoda, Ejov, Beria si secretarul lui Stalin, Poskrebasev. Daca am inteles bine, singurul care n-a izbutit sa se infrupte a fost Beria - dar se consola cu elevele de liceu pe care le rapea in plina strada si le viola la Lubianka.

Sefii PCUS isi trimeteau acoliti inarmati s-o aduca pe Verocika in patul din "dacea" personala; daca se intampla sa dea peste alti mesageri veniti cu aceasi misie, se lasa cu impuscaturi si morti! Ingrozita de asalturile lui Beria, Davadova a alergat sa-i ceara ajutor lui Malenkov. Care... "m-a impins fara menajamente in dormitor si..." Era perioada marii terori, executiile atingeau, numai la Moscova, cifra de 1200 pe noapte.

Vera, acum laureata a Premiului Stalin, artista emerita a RSFR si deputata in Sovietul suprem, a fost invitata sa asiste la schingiuirea lui Zinoviev, Kamenev si ceilalti. "Lucratorii din domeniul artelor trebuie sa se caleasca" - i-a spus Stalin. Vera Davadova este si, mai ales, nu este de compatimit. In cele din urma, recunostinta lui Stalin s-a manifestat cum era de asteptat. In ceasul mortii, cand abia mai vorbea, a izbutit sa mai ordone: "prostituata Davadova merita mai mult ca oricine moartea". Cerea sa fie mai intai desfigurata, apoi sa fie aruncata intr-o cusca cu sacali infometati. Cum Stalin a murit primul, Vera a scapat. Memoriile ei (Ed. "Paidea") sunt pur si simplu ingrozitoare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.