Politia Romana a elaborat proiectul de modificare a Legii 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor, in sensul inaspririi pedepselor pentru detinerea, portul si folosirea armelor neletale cu proiectil (spray-uri paralizante, arme cu gaze, pistoale cu bile de cauciuc) pe fondul folosirii repetate a acestora fara respectarea prevederilor legale.

Masura presupune introducerea armelor neletale in categoria armelor supuse autorizarii, in prezent ele putand fi detinute de persoanele care au implinit varsta de 18 ani, in baza unei notificari eliberate de politie, fara alte restrictii. Aceasta decizie a fost luata din cauza gradului sporit de pericol pe care aceste arme il reprezinta pentru populatie si datorita faptului ca alte state membre ale Uniunii Europene, precum Marea Britanie, Irlanda de Nord, Austria si Grecia (unde sunt interzise) sau Germania, Franta, Finlanda, Ungaria si Bulgaria (unde sunt supuse regimului autorizarii) au adoptat un alt regim in acest sens.

Desi in acest moment folosirea acestor arme neletale in alte scopuri decat cele de autoaparare este pedepsita cu amenda contraventionala, noua initiativa legislativa propune ca faptele mentionate mai sus sa fie pedesite cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Proiectul de modificare a legii armelor si munitiilor a fost elaborat de Directia Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane pe fondul evenimentelor inregistrate pe plan national, in care au fost folosite arme neletale fara respectarea prevederilor legale, arata IGPR. Institutia mai precizeaza ca in evidentele Politiei Romane sunt inregistrati 35.859 detinatori de arme neletale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.