Rata mortalitatii cauzata de afectiuni cardiovasculare este de 61% din numarul total al deceselor in Romania, fata de 37% in Uniunea Europeana, reiese din statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. De asemenea, potrivit primului studiu national Cardio Zone privind factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, doi din trei romani afectati de bolile inimii nu mai pot fi salvati. Cele mai frecvente cauze ale bolilor "de inima" sunt hipercolesterolomia si hipertensiunea.

Astfel, 30% dintre romani au colesterolul ridicat, iar 40% sunt hipertensivi. Locuitorii cu cel mai mare nivel al colesterolului sunt bucurestenii, cu un procent de 46,1%, iar cei mai sanatosi din acest punct de vedere sunt oltenii, cu "doar" 24,5%. Bucurestenii nu stau bine nici la capitolul "tensiune", avand cel mai mare procent de hipertensivi, respectiv 50%, in timp ce la nivelul intregii tari, media este de 39,1%.

Peste un sfert dintre romani sunt obezi

O alta cauza a bolilor de inima o reprezinta obezitatea, rezultatele studiului aratand ca peste un sfert din locuitorii Romaniei (atat barbati, cat si femei) sufera de aceasta afectiune. in ceea ce priveste glicemia, aceasta e mai ridicata la femei decat la barbati.

"Aproape 40% din populatia adulta a Romaniei si peste jumatate din cea varstnica sufera pe tacute, fara sa-si dea seama, daca nu este prevenita de medic, de boli ca hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau hipercolesterolemia. Consecinta este ca doi din trei romani mor in urma acestor afectiuni cardiovasculare, fata de unu din trei europeni din nucleul Europei de Vest", a subliniat profesorul Mircea Cinteza, realizatorul si coordonatorul studiului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.