In opinia sa, din cauza proastei organizari, o parte din fondurile UE pentru agricultura nu vor putea fi folosite * Guvernul va cere CE prelungirea perioadei in care fermierii pot depune cereri

Romania va pierde sume importante din fondurile acordate de UE pentru proiecte in agricultura, din cauza numarului redus de cereri depuse de fermieri si a procedurilor administrative deficitare, a afirmat, ieri, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes.

"Pericolul este imens si, oricat ar deranja adevarul, afirm acum ca vom pierde bani. Nu putem face altceva decat sa atenuam din pierderi", a spus Remes. El i-a convocat, la sediul ministerului, pe directorii institutiei si ai directiilor agricole judetene pentru o discutie privind problemele din agricultura, la care a asistat si premierul Calin Popescu Tariceanu. Remes a reclamat "situatia dezastruoasa" gasita in minister la preluarea portofoliului, precum si lipsa proiectelor depuse pentru fondurile UE, aratand ca doar 68-70% din fermieri au depus astfel de cereri.

El a amintit ca cererile pot fi depuse pana la termenul limita de 15 mai, data dupa care sumele acordate de UE sunt reduse cu 1% pentru fiecare zi de intarziere la inregistrarea proiectelor. Premierul Tariceanu a anuntat insa ca va solicita Comisiei Europene sa prelungeasca termenul pana la care pot fi depuse cererile pentru fondurile UE in agricultura, astfel incat sa se poata inscrie mai multe ferme.

"Va trebui sa vedem cu Comisia daca putem obtine niste derogari pentru o oarecare prelungire, in asa fel incat sa se poata face operatiunile pentru o suprafata cat mai mare sau pentru cat mai multe ferme inscrise in registrul agricol", a spus Tariceanu. Ministrul Remes i-a mai propus premierului Tariceanu modificarea Legii privind achizitiile publice, pentru reducerea termenelor aferente procedurilor de derulare a proiectelor SAPARD. El s-a referit si la negocierile cu UE privind agricultura, aratand ca acestea nu au fost derulate la nivel de ministru, ci de reprezentanti ai "treptei a treia sau a patra" ca ierarhie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.