Ziua Internationala a Muncii, 1 Mai, se sarbatoreste in toata lumea in amintirea miscarilor de protest ale proletariatului, ce au izbucnit in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, aceasta sarbatoare fiind cea mai mare a social-democratiei.

Cu timpul, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera. in Romania, aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data de catre miscarea socialista in 1890.

In perioada regimului comunist, de 1 Mai, autoritatile organizau manifestatii uriase pe marile bulevarde, coloanele de muncitori in tinute festive fiind nevoiti sa scandeze lozinci si sa poarte pancarte uriase. Dupa anul 1990, importanta propagandistica a zilei a fost minimalizata, dar oamenii se bucura de acest eveniment sarbatorindu-l in aer liber, la iarba verde, la mare ori la munte, delectandu-se cu mancarurile traditionale: crenvursti sau mici si bere.

In Romania, ziua de 1 Mai a capatat tenta comunista odata cu venirea la putere a Partidului Comunist, in 1945. Cum comunismul, la fel ca si fascismul, facea din orice eveniment motiv de parada, au luat nastere miscari de propaganda si manifestatii, cu stegulete, formatiuni umane ce alcatuiau cuvinte de lauda, pancarte, flori, discursuri, cantari si 1 Mai muncitoresc in cinstea Partidului Comunist, dar si munca patriotica.

Daca multi dintre noi am citit prin carti ca data de 1 Mai a fost decretata de mult Ziua Internationala a Muncii, nu stiu cati dintre noi ne amintim ca ziua de 2 Mai este in mod normal Ziua Nationala a Tineretului, in care, conform deciziei guvernantilor, tinerii intre 18-35 de ani ar trebui sa aiba zi libera! Dar nu despre acesti tineri as vrea sa scriu acum, pentru ca mare parte se afla pe alte meleaguri, la munca, lasand goale satele patriei, dar si orasele foste monoindustriale (astazi somere), doar cu bunici si nepoti, unii uitati de ani buni. Ci despre tinerii de altadata, din acele vremuri, cand 2 Mai venea dupa 1 Mai muncitoresc, adica doua zile libere de Pastele comunist, pentru ca, in cel crestin, erau doua zile normale de lucru.

Imi amintesc cu amaraciune ca pe acele vremuri tinerii, care erau mandria tarii, defilau de 1 Mai, aducand omagiu conducatorului iubit, apoi puteau petrece, dupa cozi infernale, in diverse locuri din oras, unde tarabele scoteau un fum imbietor si berea se cumpara cu lada, pentru a evita o noua coada sau a ramane fara. Ramanand in acelasi amalgam de sarbatori, urmeaza alte trei zile care imi produc amintiri urate: 8 mai - ziua Partidului Comunist (bun prilej de discursuri nostalgice), 9 mai - Ziua Europei (alte discursuri, simpozioane, spectacole, artificii) si 10 mai - Ziua Regelui (din nou o sarbatoare pentru alti nostalgici). Avem asa un talent deosebit sa sarbatorim tot, laolalta, sarbatori pagane, crestine, medievale, comuniste, capitaliste, autohtone si de import, ca doar asa-i cu tendintele astea europene.

Liber la distractie

Una peste alta, cred ca cei mai multi dintre voi asteptati ziua de 1 Mai cu gandul ca poate-poate patronii ori sefii se vor invrednici sa dea iarasi ceva zile libere. Probabil ca multi va pregatiti sa fugiti de acasa, de 1 Mai, sa ocupati plajele, muntii, terasele, parcurile, cinematografele si spatiile verzi cu gratare. Fuga asta este simbolica. Eu cred ca si-a pierdut de mult semnificatia Zilei Muncii, dar a castigat simbolul fugii anuale de ciment, praf, masini, autobuze, sculatul de dimineata, cafeaua cu/fara zahar, machiatul ordonat dupa revistele de moda si aranjatul ciufului dupa ultimele tendinte, referate, cursuri, alergatul contra cronometru si tot asa.

Muntele are oferte speciale

Incurajati de incasarile peste asteptari aduse de ofertele speciale de Paste, hotelierii si proprietarii de pensiuni din zona Brasovului au inceput sa afiseze atractii similare si pentru minivacanta de 1 Mai. Primii care si-au prezentat ofertele sunt cei de la Aro Palace, in Brasov, alaturi de cei de la Alpin si Royal, din Poiana Brasov. Astfel, in locatia de 5 stele de la Aro Palace, un sejur de cinci zile - patru nopti de cazare - costa, in regim tip all-inclusive, care nu include insa si bauturile, 245 de euro de persoana in camera dubla si 345 de euro/persoana in camera single. in corpul de patru stele, tariful coboara la 205 euro/persoana in camera dubla si 265 euro/persoana in single, in acelasi regim de tip all-inclusive.

La Capitol, pentru acelasi sejur de cinci zile, tot de tip all-inclusive, turistii trebuie sa dea 185 euro/persoana in camera dubla si 225 euro/persoana in single. in Poiana Brasov, la Alpin, pentru un sejur de 4 zile in perioada 29 aprilie-3 mai - 3 nopti de cazare, cu mic dejun - o camera dubla costa 179 de euro, iar una single - 165 de euro. Copiii pana la 12 ani au gratuitate la cazare in camera cu parintii, iar pentru cei peste 12 ani, aceasta costa 57 de euro/sejur. in plus, turistii beneficiaza de acces gratuit la piscina, sauna si discoteca hotelului, precum si de spatii speciale de joaca pentru copii, in hotel si in aer liber, cu personal de supraveghere calificat. La Royal, din 27 aprilie pana in 6 mai, o camera single cu pensiune completa costa 64 euro/zi, una dubla - 69 euro/zi, o garsoniera de trei locuri - 84 euro/zi, un apartament cu hidromasaj - 99 euro/zi, iar un apartament cu jacuzzi - 109 euro/zi.

Bulgarii ne fura turistii

Bulgaria si Romania isi disputa turistii: litoralul romanesc ramane doar cu studentii, in timp ce clasa muncitoare merge la vecini. Ofertele turistice pentru o minivacanta in Bulgaria sunt numeroase. Litoralul romanesc isi pierde pe zi ce trece suveranitatea in cazul minivacantei de 1 Mai. Agentii de turism spun ca solicitarile au scazut anul acesta, in timp ce pentru Bulgaria cresterile depasesc asteptarile.

Astfel, cea mai populara statiune bulgareasca este Nisipurile de Aur. Pentru un hotel de 3 stele, o camera dubla costa 63 de euro pentru pachetul de 3 nopti si 42 de euro pentru 2 nopti. Pentru aceste tarife, toate mesele sunt incluse. Serviciile neincluse in pret sunt taxa de statiune (6 euro/adult si 3 euro/copil pentru un sejur) si asigurarea medicala.

Pentru un hotel de 4 stele in aceeasi statiune, tariful este de 190 de euro, insa facilitatile sunt numeroase: piscina interioara cu jacuzzi (incalzita), loc de joaca pentru copii, masaj, doua saune, doctor etc. Pentru un hotel de 5 stele, preturile ajung pana la 300 de euro pachetul de 3 zile cu toate mesele incluse. O alta statiune bulgareasca apreciata este Balcik. Un pachet de 3 nopti costa aici 59 de euro, in sistem demipensiune. Taxa de statiune si asigurarea medicala nu sunt incluse in pret.

Cum e sarbatorita in strainatate ziua muncii

Tinuta anual ca sarbatoare oficiala in prima zi de luni din septembrie, Ziua Muncii semnifica pentru multi americani sfarsitul verii. Prima Zi a Muncii, insa, a fost tinuta intr-o marti, in anul 1882. in goana dupa fericire prin ore mai putine si salarii mai mari, tipografii au fost primii care au facut greva, in New York, in 1794; tamplarii au inceput grevele in 1796; dulgherii, in Philadelphia, in 1797; pantofarii, in 1799.

La inceputul secolului XIX, actiunile sindicatelor pentru imbunatatirea conditiilor de munca prin negocieri sau greve au devenit mai frecvente. Pana in anii 1820, diferite sindicate ce s-au implicat in efortul de reducere a zilei de munca de la 12 la 10 ore au inceput sa arate interes pentru o federatie a oamenilor muncii.

Uniunea Nationala a Mestesugarilor a fost formata in 1834, insa dizolvata in 1837. in 1866, cateva asociatii de sindicate s-au adunat in Baltimore pentru a forma Uniunea Nationala a Muncii, care insa a durat doar 7 ani. Prima miscare cu succes de unire a muncitorilor a avut loc la Pittsburgh in 15 noiembrie 1881. Delegati ai dulgherilor, fabricantilor de tigari, zugravilor, navigatorilor si otelarilor au creat Federatia Organizatiilor Mestesugaresti si a Sindicatelor de Munca.

Primul presedinte a fost Samuel Gompers, de 31 de ani, din Sindicatul Fabricantilor de tigari, cu Peter McGuire asistent. in 1882, Federatia s-a extins cu toate organizatiile de munca ale femeilor, reprezentate pe picior de egalitate, si a cerut o sarbatorire a eforturilor muncitorilor. Astazi, Ziua Muncii in SUA nu este vazuta in mod special ca o zi a organizatiilor politice.

Este mai mult asimilata gratarelor, autostrazilor congestionate si ca ultimul lung weekend al verii. Am intalnit si am auzit ca exista in alte tari ritualuri diferite de 1 Mai. Spre exemplu, in Croatia, in Paklenita, intr-un parc national fenomenal, tinerii fugiti de acasa de 1 Mai fac alpinism. Peretii drepti, inalti si goi sunt provocarea intaiului de mai croat. O masa de tineri echipati vin sa provoace muntele. Fuga lor de-acasa este in fapt o piatra de incercare. Fuga asta de 1 Mai inseamna si o pregatire pentru ce urmeaza. Pare a fi ca un mic cantonament de pregatire a lunilor de vara.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.