Premiera operei ‘’Traviata’’, in regia lui Franco Zeffirelli si cu Angela Gheorghiu in rolul Violettei, care va avea loc vineri seara la Opera din Roma, va fi transmisa in direct in 22 de sali de cinema din Italia, a anuntat agentia italiana de presa ANSA.

Contra sumei de 10 euro, spectatorii vor avea posibilitatea sa asiste la premiera operei, care se va juca pana la 3 mai. Aceasta este a opta oara cand cineastul, in varsta de 83 de ani, pune in scena "Traviata’’, dintre care una a avut-o in distributie pe Maria Callas.
Soprana Angela Gheorghiu va interpreta rolul Violettei. In schimb, sotul Angelei Gheorghiu, tenorul Roberto Alagna, nu figureaza in distributie, cum lasase sa se inteleaga Zeffirelli in urma cu cateva luni.

De curand, expertii britanici in opera au afirmat insa ca sopranele celebre din ziua de azi, printre care romanca Angela Gheorghiu,in ciuda succeselor, cum este rolul Violettei, nu se ridica la nivelul marilor dive din trecut, potrivit unui clasament recent al celor mai mari cantarete de opera din toate timpurile.
Chiar daca Angela sau soprana americana Renée Fleming ridica spectatorii in picioare de fiecare data cand apar la Covent Garden, niciuna dintre ele nu s-a clasat in topul primelor 20 de soprane din istorie.

La fel se intampla si cu debutanta Anna Netrebko din Rusia, de 35 de ani, care a fost numita de critici "noua Callas" sau "Audrey Hepburn cu voce".

Singura cantareata activa in prezent care s-a clasat in top 10 este britanica Emma Kirkby, care s-a specializat insa in muzica baroca, in loc sa interpreteze pe marile scene ale lumii roluri din Verdi, Puccini si Wagner.Pe locul intai se afla Callas (1923-1977), cunoscuta mai mult pentru dramatismul pe care l-a adus pe scena decat pentru puritatea vocii.