Lungmetrajele lui Cristian Nemescu si Cristi Mungiu au intrat in competitia celei de-a 60-a editii a Festivalului de la Cannes, care va avea loc intre 16 si 27 mai.

"Patru luni, trei saptamani si doua zile", prima parte din ciclul "Amintiri din epoca de aur", in regia lui Cristi Mungiu, va concura cu nume grele pentru un Palme d’Or, iar "California dreamin’ (nesfarsit)", primul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu, s-a calificat in sectiunea "Un Certain Regard". In schimb, niciun scurtmetraj romanesc nu a intrat in competitie.

Jumatate dintre cei 20 de concurenti ai lui Cristi Mungiu sunt nume noi in cinematografie, insa lista contine si un Quentin Tarantino ("Death Proof"), Emir Kusturica ("Promise Me This") sau Gus Van Sant nt ("Paranoid Park").

"Am sperat la aceasta selectie. M-a anuntat de dimineata agentul meu de vanzari, apoi m-au sunat si organizatorii festivalului si m-am bucurat foarte tare", a spus Mungiu. El este al cincilea regizor roman intrat in cursa pentru un Palme d’Or dupa Ion Popescu Gopo ("Scurta istorie", 1957), Lucian Pintilie ("O vara de neuitat", 1994), Mircea Daneliuc ("Senatorul melcilor", 1995) si Catalin Mitulescu ("Trafic", 2004). S-au intors acasa cu un trofeu doar Gopo si Mitulescu.