Lucia Hossu-Longin prezinta in cartea "Memorialul durerii" suferinta din inchisorile comuniste.

Lucia Hossu-Longin lanseaza astazi, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman, volumul "Memorialul durerii. O istorie care nu se invata la scoala", editat de Humanitas, impreuna cu zece DVD-uri. Realizatoarea TV povesteste despre "procesul comunismului" inceput in 1991, la TVR 1, cu serialul documentar "Memorialul durerii", fara sa primeasca ajutorul institutiilor statului.

EVZ: Dupa 140 de episoade de "Memorialul durerii", au ramas personaje de care v-ati atasat?

Lucia Hossu-Longin: Ma simt atasata de toti protagonistii. Dar, datorita unor imprejurari de viata, a relatiilor mai apropiate si de mai lunga durata cu ei si a arhivelor despre ei, as putea sa-mi dau doctoratul in biografiile unor oameni precum Elisabeta Rizea si grupul fratilor Arnautoiu, seniorul Corneliu Coposu, luptatorii din Fagaras, Constantin Ticu Dumitrescu, episcopii greco-catolici deveniti maturatori la Sighet, schimband reverenda in zeghe, liderii generatiei ‘56, inginerul Gheorghe Ursu, ucis in subsolul Inchisorii Rahova, taranii vranceni si cei din jurul Aradului, cu fratii lor impuscati ca pe front in linia intai pentru ca s-au opus colectivizarii, parintele Nicolae Steinhardt si Maria Cenusa, al carei "Jurnal" este o marturie cutremuratoare a curajului si fidelitatii femeii bucovinene.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.