Nu lasati la indemana copiilor!
Se intampla destul de rar ca un roman sa adune atatea aprecieri favorabile si atatea premii importante cum s-a intamplat cu multipremiatul volum "Cruciada copiilor" de Florina Ilis. Aparut la Cartea Romaneasca in noua serie de proza, romanul prozatoarei din Cluj a fost o eruptie, fiind declarat, fara rezerve, cartea anului 2005.

Este mai intai tema copiilor care se organizeaza fara adulti si esueaza tocmai ca acestia, din cauza ca nu isi pot controla imaginatia. Romanul Florinei Ilis este "imparatul mustelor", mutat in Romania contemporana intr-un tren.

Apare apoi tema eterna a "navei deturnate" sau a "trenului rapit", cunoscuta din atatea filme. Numai ca aici teroristii sunt inocenti, copii de varsta scolara plecati in tabara. si tema comunitatii izolate in care regulile se reinstituie de la capat.

Meritul Florinei Ilis este sinteza acestor teme si a altora intr-un text de puternica imaginatie. Autoarea, specialista in fictiunea ciberpunk, caruia i-a dedicat un eseu, are darul de a reda credibil fanteziile infantile moderne care duc la declansarea aventurii absurde a luarii in stapanire a unui tren. Copiii au cruzimea personajelor din jocurile pe computer, dar si fragilitatea lor.

Copiii comit o fapta rea combinata cu o farsa. Adultii sunt insa ticalosi, incapabili. Profesori meschini, autoritati impotente, manate de prostie si politicianism, au tendinta de a rezolva totul prin forta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.