Peste 50 de mii de copii supradotati au plecat, dupa 1990, in afara tarii, iar majoritatea pleaca intrucit au nevoie de mediu de afirmare pe care nu-l pot gasi in Romania, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Edugate, Florin Colceag.
"Daca va continua exodul de copii supradotati vom ramine cu o Romanie saraca si imbatrinita", a declarat presedintele Edugate. De asemenea, Colceag a atras atentia ca doar 2 la suta dintre elevi participa la fazele finale ale olimpiadelor. Acesta e de parere ca este nevoie de politici publice educative, competente care sa creeze generatii fara frustrari si sa rezolve problema exodului tinerilor supradotati. "Trebuie sa stringem la un loc elementele bune din sistemul de invatamint", crede Florin Colceag. Ana Birchall, presedintele departamentului pentru educatie din cadrul PSD a atras atentia la rindul sau asupra numarului mare de tineri care parasesc Romania. "Peste 87 la suta dintre tinerii romani doresc sa plece in strainatate, iar performanta scolara este in cadere alarmanta", a spus Birchall. Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati (EDUGATE) organizeaza, in zilele 21 si 22 aprilie, la Colegiul "Iulia Hasdeu", Conferinta Nationala EDUGATE. Evenimentul se doreste a fi atit o platforma de informare si de lansare a conceptelor, a programelor si platformei educatiei de excelenta, cit si o invitatie la dialog creativ, o invitatie pentru implicare responsabila a cadrelor didactice, a factorilor de decizie, a presei si a mediului de afaceri in sustinerea educatiei de excelenta.

Agenda conferintei cuprinde lansarea dezbaterilor pe baza programului "Scoala pe Bune", programul national de dezvoltare a educatiei de excelenta (Gifted Education), oferte de finantari in programe educationale si formarea de echipe, lansarea ofertelor de programe din partea Ministerului Educatiei, Educatia 2000+, dar si a altor ofertanti, prezentarea cursurilor pentru formatori in domeniul fondurilor structurale europene, lansarea de evenimente si oferte de cursuri.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.