Au cistigat la aceasta editie jurnalistii care au pus intrebari incomode administratiei lui Bush si scriitorii care au criticat establishmentul.

Columbia University, care acorda in fiecare an prestigioasele Premii Pulitzer, a decernat distinctiile pentru merite in domeniul jurnalismului si al artelor pe 16 aprilie. Redactiile celor mai importante publicatii din Statele Unite ale Americii si-au impartit cele mai importante premii drept recompensa pentru profesionalism si excelenta.

De doua ori "Wall Street Journal"

"Wall Street Journal" a fost singurul ziar care a primit doua Premii Pulitzer, inclusiv cea mai importanta distinctie, Premiul pentru servicii publice. Echipa de jurnalisti de la Wall Street a reusit sa aduca probe care acuza citeva corporatii americane ca au cumparat actiuni antedatate.

Dezvaluirile facute in "Wall Street Journal" au zguduit lumea corporatiilor americane si au dus la demiterea unor influenti oameni de afaceri implicati in scandal. Aceeasi publicatie si-a adjudecat si Premiul pentru jurnalism international, pentru un material care demasca efectele capitalismului accelerat din China, incepind cu inechitatile sociale si terminind cu poluarea.

Cei mai buni editorialisti

Echipa de editorialisti de la "New York Daily News" a primit rivnitul Pulitzer pentru materialele prin care au atras atentia asupra conditiilor de munca ale muncitorilor din zona turnurilor prabusite pe 11 septembrie. Premiul pentru cel mai bun editorial in imagini i-a revenit graficianului Walt Handelsman, de la "Newsday", Long Island. Cynthia Tucker, editorialist la "The Atlanta Journal Constitution", a fost desemnata Cel mai bun comentator al anului 2007, pentru verticalitatea cu care a semnat fiecare articol si pentru cunoasterea problemelor comunitatii.

Premiul pentru critica a fost acordat lui Jonathan Gold, pentru cronicile de restaurante semnate in "L.A. Weekly".

Profesionistii investigatiilor

Pentru ca nu l-a lasat pe Bush sa fenteze legea, Charlie Savage, reporter la "Boston Globe", a reusit sa aduca ziarului pentru care lucreaza Premiul Pulitzer pentru jurnalism national. Ziaristul a reusit sa demaste strategiile prin care administratia Bush incerca sa eludeze prevederile noilor legi, invocind asa-numitele comunicate semnate de presedinte. Jurnalismul de investigatie a fost practicat cel mai eficient la "The Birmingham News", iar premiul i-a revenit lui Brett Blackledge pentru un material in care denunta coruptia din sistemul de colegii din Alabama.

Un alt material, care a avut consecinte reale, a fost cel semnat de Debbie Cenziper in "The Miami Herald", in care dezvaluia favoritisme si fraude in administrarea unor fonduri destinate constructiilor de locuinte din Miami.Cenziper a obtinut Premiul Pulitzer pentru jurnalism local.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.