Legea 15/2003, modificata si completata prin Legea 175/2004, ar trebui sa vina in sprijinul tuturor tinerilor fara locuinta. Pentru a primi, in folosinta gratuita, din domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, un teren cu suprafata intre 250 si 500 mp, solicitantii trebuie sa aiba intre 18 si 35 de ani si sa nu fi avut sau sa nu detina vreo locuinta sau vreun teren proprietate personala. Consiliile locale pot insa impune criterii suplimentare pentru a departaja cererile, cum ar fi, in cazul Consiliului Sectorului 1 al Capitalei, numirea intr-o functie publica sau sa fie casatorit. Pana in prezent, la Consiliu Local al sectorului 1 s-au depus 1239 de dosare. Nici unul dintre tineri insa nu are sanse de a fi aprobat.

Sefa Serviciului de Presa al Primariei Sectorului 1, Ioana Grindean, ne-a declarat: "Toate cererile au fost analizate, dar nu se vor rezolva niciodata! Nu sunt terenuri! Noi nu avem sa dam inapoi terenurile proprietarilor de drept! Degeaba cauta terenuri, atata vreme cat nu este normal sa se dea!" Mai mult, Ioana Grindean a catalogat Legea 15 drept "populista" si "inutila", plecand de la ideea ca prioritatea ar trebui sa o constituie construirea de blocuri prin ANL, ca sa beneficieze de locuinte cat mai multi.

Chiar daca Legea 15/2003 nu poate fi aplicata la nivelul sectorului 1, Consiliul Local nu poate refuza primirea dosarelor, pentru simplul motiv ca s-ar incalca dreptul cetateanului de a depune petitii. La celelalte sectoare, lucrurile sunt putin diferite. In sectorul 6, unde s-au inregistrat 844 de cereri, au fost identificate 15 amplasamente, totalizand 1,98 ha. Ramane ca Primaria Municipiului Bucuresti sa propuna Consiliului General un proiect de hotarare, pentru a transmite aceste terenuri in administrarea Primariei Sectorului 6. La sectorul 3, situatia sta in felul urmator: 486 de cereri, dintre care 10 incomplete, 32 respinse, 100 validate si restul in lucru. Comisia de aplicare a Legii 15/2003 ar fi identificat si un teren de aproximativ 1600 mp, in zona Bratarii, insa expertiza nu a fost inca efectuata si nu se stie inca daca nu va fi revendicat. Consiliul Local al Sectorului 4 a primit si el, pana in prezent, 711 cereri.

Nici una insa nu a fost solutionata favorabil, dar a fost intocmit punctajul necesar departajarii dosarelor, conform Hotararii Consiliului Local din noiembrie 2003. Exista si un teren cu suprafata de 5511 mp, situat in zona Sos. Giurgiului - Sos. Oltenitei - Cartier Progresul, Aparatorii Patriei, precum si in zona de blocuri adiacenta b-dului C-tin Brancoveanu. Printr-o nota, am fost informati ca "Primaria Sectorului 4 va dispune de aceasta suprafata dupa emiterea unei hotarari a Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prin care sa transmita catre Consiliul Local al Sectorului 4 terenurile identificate". Serviciul Cadastru din cadrul Primariei Generale a Capitalei nu are insa nici o evidenta cu stadiul aplicarii Legii 15/2003.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.