Porte de Versailles, Paris. Sfarsit de martie la Salon du Livre. 25 de tari reprezentate, 1200 de edituri, peste 175.000 de vizitatori, 2000 de scriitori invitati, 3000 de sesiuni de autografe, peste 600 de intalniri si un invitat de onoare, India. La standul K 188 al Salonului de Carte, Romania a fost prezenta si anul acesta cu cele mai importante edituri din tara.

Prin intermediul Ministerului Culturii si Cultelor si al Institutului Cultural Roman s-au organizat, pe parcursul celor cinci zile in care Salonul a fost deschis, numeroase intalniri si lansari de carte.

Cateva zile petrecute la Paris in plin sfarsit de martie, in plin Salon de Carte... Intr-un Paris in care, in metroul de pe linia 12 care duce direct din Place de la Concorde la pavilionul expozitional de la Porte de Versailles, unde are loc marele eveniment cultural ce concentreaza in aceasta perioada cele mai multe carti pe metru patrat din intreaga Franta, poti sa asculti nestingherit si in cel mai dulce stil francofon un "Du-ma acasa, mai tramvai" intonat, intre doua chansonette, de un compatriot cu microfon si statie de amplificare la purtator. Intr-un Paris in care in fata Atelierului Brancusi de la Centre Pompidou intri in vorba cu un vizitator care iti marturiseste pe negandite ca vine aici in fiecare saptamana ca sa se incarce de energie si iti povesteste ca prin Brancusi l-a descoperit pe Steinhardt si intreaga cultura romana... Intr-un Paris in care la Salonul de Carte stau alaturi standuri ale Editurii Gallimard si ale editurilor romanesti...

Incepand cu prima zi a Salonului, cand s-a desfasurat dialogul dintre Rene Quitton si Irina Mavrodin pe tema spiritualitatii romanesti in contextul spiritualitatii europene, pornind de la volumul "Scrisori catre Dumnezeu" al lui Rene Quitton tradus la Editura Minerva, standul Romaniei a fost intens vizitat. In cea de-a doua zi a avut loc intalnirea "Zoom Roumanie" dintre cinci tineri poeti romani (Linda Maria Baros, Dan Coman, Claudiu Komartin, Cosmin Perta, Razvan Tupa) si cinci tineri poeti francezi (Sophie Loizeau, Cristophe Manon, Pascal Petit, Samuel Rochery, Romain Verger), iar pe 25 martie lectura in avanpremiera din romanul "Intalnirea" al Gabrielei Adamesteanu, in curs de aparitie la Editura Gallimard, la care au participat autoarea si Marie France Ionesco.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.