V-ati gandit vreodata cum ar fi sa vedeti Biblia dramatizata? De ce nu? Fragmente din ea au fost deja ecranizate, adesea exagerat intr-o directie sau alta. Regizorul Mihai Maniutiu se opreste numai asupra Cantarii Cantarilor, dar "pregatirea" spectacolului include ample lecturi din autorii mistici.
Cantarea Cantarilor montata de Mihai Maniutiu la Teatrul Maghiar din Cluj e un spectacol construit pe mai multe niveluri, asa incat, chiar daca unui spectator ii scapa nuantele interpretarii acestui poem mistic, va fi cucerit, cu siguranta, fie de intensitatea unui moment, fie de frumusetea unei imagini. Povestea pe care o spune spectacolul este aceea a Sulamitei care "coboara in lume" (dublul ei este Sofia, care, conform interpretarii lui Carl Gustav Young, este "alter-ego-ul lui Dumnezeu", sufletul matern, partea feminina a fortelor creatoare din natura).

Plecand de la aceasta interpretare, regizorul avanseaza ideea necesitatii unui sacrificiu al Sulamitei-Sofia, asemeni unui Christ feminin, care se jertfeste pentru ca raul din lume sa fie invins de iubire.
Online Advertising
Lupta ei cu fortele raului, alias "paznicii meterezelor noptii", este reprezentata scenic printr-un amestec foarte special de dans si teatru, fara cuvinte, dar emanand o forta de expresie care o depaseste adesea pe aceea a vorbelor.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.