Astazi incepe cea de-a treia editie a Festivalului de Film International B-EST, ce ii are ca invitati de onoare pe cei doi frati regizori, Nikita Mihalkov si Andrei Konchalovski.

Cu acest prilej ne-am gindit sa facem o evaluare a festivalurilor de film din tara noastra. Intr-un top ad-hoc, criticii de film sint unanimi in a aprecia drept cap de lance Festivalul International de Film Transilvania.

Alex. Leo Serban e de parere ca TIFF-ul nu are rival, ca deocamdata este singurul festival de top. "TIFF-ul este privit cu interes si in afara, la festival vin si reprezentanti FIPRESCI, Federatia Internationala a Criticilor de Film."

Filme de arta versus blockbustere

Irina Margareta Nistor crede ca in tara noastra sint doua festivaluri foarte performante, TIFF si "Anonimul", si ca B-EST este plin de intentii bune, lucru dovedit de valoarea invitatilor: la prima editie - Amos Gitai, la cea de-a doua - Kryzstof Zanussi si Manoel de Oliveira, iar acum - Nikita Mihalkov si Andrei Konchalovski. Irina Nistor considera o reusita prima editie a Festivalului de scurtmetraj NexT. "Veteranul festivalurilor de film de la noi ramine DaKINO, cel ce a deschis calea festivalurilor postdecembriste. Pina la Revolutie nu existau decit festivalul de la Costinesti, care a dat in primire dupa ’89, si un festival slabut de tot, la Mamaia. Marea calitate a tuturor acestor festivaluri de azi este ca aduc filme de arta pe care cinefilii romani, asasinati cu blockbustere americane, nu ar avea unde sa le vizioneze. Si nu sint de acord cu cei ce spun ca avem prea multe festivaluri. Adevarul e ca nu sint niciodata destule. Sa nu uitam ca timp de jumatate de secol noi nu am avut legatura cu lumea buna a cinematografului, or, acest decalaj trebuie acum acoperit cu cit mai multe festivaluri si cu cit mai multe filme bune."


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.