Vlad Nanca va fi gazduit, impreuna cu partenera si fiul sau, in Galeria Noua, dupa ce, timp de citiva ani, apartamentul sau a adapostit expozitiile tinerilor artisti.

In urma cu patru ani, Vlad Nanca a organizat in galeria sa de apartament expozitia "Vlad Nanca lives and works in Bucharest". Dupa patru ani, artistul inca locuieste in Bucuresti, in strinsa relatie cu lucrarile sale. "Pentru mine arta nu e un job, ci o chestie constanta. De acolo intregul proiect cu home gallery", spune Nanca. Gindit ca alternativa la mediul de promovare clasic, complet inutil in acea perioada, proiectul galeriei 2020 a creat cadrul necesar dezbaterii, expunerii, comunicarii intre diferite grupuri de artisti ai momentului. "Sustinerea pentru artistii tineri era in perioada aia aproape inexistenta. MNAC inca nu se infiintase, Centrul de Arta Contemporana falimenta, iar UAP isi inchisese singura galerie pentru artisti tineri, Atelier 35. In fata monopolului UAP-ist, singura solutie era sa expunem orice ar fi. Eram o noua generatie de artisti si ne lipsea practica expozitionala. Pregatirea unei expozitii, constructia ei, comunicarea. Aveam nevoie de un laborator in care sa ne intilnim si sa comunicam", spune el.

Loc de joaca in galerie

In 2007, artistii au la dispozitie galerii independente, institutii care promoveaza arta contemporana, reviste, instrumente de promovare si profesionisti in domeniu. Exista un cadru competitiv, exista alternativa, au inceput sa se lanseze proiecte din ce in ce mai adaptate la realitatea internationala. Era o chestiune de timp pina cind Nanca ar fi inchis cercul proiectului 2020, transformind galeria in "acasa". "Galeria Noua e cea mai buna galerie independenta din Bucuresti. E un spatiu care cere experiment... nu as fi putut face asta intr-o galerie comerciala", explica artistul, care va locui pentru citeva luni in galerie, alaturi de partenera sa, Kate Smith, si fiul lor, Victor, in virsta de 4 ani. "L-am intrebat pe Victor daca vrea si a zis ca da... el oricum e obisnuit sa fie vizitat de multa lume. In plus, Victor a fost la 80% din vernisajele de la Galeria Noua. Preocuparea noastra cea mai mare a fost ca spatiul in care locuieste el, camera lui, sa fie cit mai bine reprodus. Sa fie cit mai aproape de original si confortabil", explica Nanca.

Tablou de familie

Proiectul in sine imita inclusiv situatia rezidentei de la Stuttgart, cu un spatiu in care locuiau toti trei. "Victor calatoreste mult si isi schimba des spatiul de locuit si pentru ca merge des in Anglia la bunicii lui Kate", completeaza el. El este unul dintre norocosii care au avut parte de sustinere totala din partea celor dragi. "Kate Smith si cu mine, impreuna cu Stefan Tiron si Vali Chincisan, sintem membri de baza ai 2020. Galeria de apartament este proiectul nostru comun. Kate a terminat media si comunicare si am lucrat impreuna la toate proiectele 2020.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.