Aproape 2.300 de persoane au fost traficate anul trecut, dintre care aproape 1.500 au fost exploatate sexual, iar peste 600 fortate sa munceasca, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP).

Dumitru Licsandru, seful agentiei, a declarat ieri, la incheierea campaniei de informare "Tu contezi, nu promisiunile", ca, "pentru prima data in ultimii cinci ani, a avut loc o scadere a numarului de victime traficate sexual, de la 69% la 63%, insa a fost o crestere de peste 7% a celor exploatate prin munca, de la 21% la 27,3%".

Datele agentiei mai releva ca aproape jumatate din totalul persoanelor traficate anul trecut au fost femei cu virste cuprinse intre 18 si 25 de ani si ca, pe linga exploatarea sexuala si sclavie, aproape 200 de persoane au fost obligate sa cerseasca.

Trimisi in Spania si in Italia

In ceea ce priveste tara de destinatie a victimelor traficului, din totalul de aproape 1.800 de cazuri centralizate de Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate (DGCCO), aproape 600 au avut loc in Spania, peste 450 in Italia si aproape 300 in Romania, urmata de Germania, Franta si Grecia, potrivit ANITP. Tot din datele agentiei reiese ca doar 18% dintre cei aproape 1.500 de traficanti identificati in 2006 au fost arestati, restul fiind liberi.