In fiecare an, de Sarbatorile Pascale multi atenieni se retrag la casele de vacanta pe care le detin in aceasta insula

Nu stiu cum s-a simtit in Noaptea de inviere preotul Anastasios, din insula greceasca Salamina, cu kilogramele de petarde care-i explodau sub sutana, insa eu m-am simtit reporter de razboi. Acum sunt convins ca de Revelion, in Piata Revolutiei din Bucuresti este liniste si plictiseala. Sute de greci din Salamina au sarbatorit Pastele cu petarde, cu un Iuda pe care l-au spanzurat in fata bisericii, cu miel si cocoreti la protap si cu farfurii sparte de cap.

In seara dinaintea invierii Domnului, Atena era destul de goala. in afara de cateva grupuri de turisti, in general chinezi, si nelipsitii negri cu marfa contrafacuta pe care ii vezi in toate orasele turistice, nimeni. in schimb, arterele care duc la iesirile din oras au fost extrem de aglomerate. Porturile la fel. Insula Salamina este la 15 minute de mers cu ferryboat-ul de Capitala. Langa Salamina se afla una dintre cele mai importante baze militare din Grecia, motiv pentru care intre insula si Atena nu s-a construit un pod pentru traficul de autovehicule. Peste 75% din casele de pe insula nu sunt locuite decat la sarbatori. Atenienii si-au cumparat aici case de vacanta, terenurile fiind mult mai ieftine decat in oras. Concret, cu 100.000-120.000 de euro iti construiesti o casa cu toate utilitatile in Salamina si te poti bucura de soare, de Marea Egee si de traficul lejer, tot timpul anului. Insula este plina de cluburi, cafenele, restaurante si magazine, iar preturile sunt aproape identice cu cele din Bucuresti. O cafea la o terasa de pe malul marii nu costa mai mult de doi euro, iar un pranz cu doua feluri de mancare abia daca depaseste 10 euro.

Insularii l-au transformat pe Iuda in terorist kamikaze

Daca in Atena credinciosii nu au fost lasati de politie sa sarbatoreasca Pastele cu petarde, in provincie lucrurile au stat cu totul altfel. Pocniturile au inceput inca de seara si au tinut pana tarziu in noapte.

Pentru greci, dusmanul public numarul unu in zilele de Paste este Iuda Iscarioteanul, ucenicul care l-a tradat pe Hristos pentru 30 de arginti. Fiecare comunitate din Grecia pregateste o papusa din carpe, reprezentandu-l pe Iuda, pe care il invelesc in petarde si il acopera apoi cu o mantie. ii pun barba, mustata, astfel incat, daca il vezi de la distanta, juri ca este om. in sambata dinaintea Pastelui, Iuda este asezat la o masa, in fata bisericii, i se pune un pahar de Ouzo in mana si o farfurie cu masline.

Duminica seara, papusa este spanzurata chiar in fata bisericii, iar apoi i se da foc. Localnicii se bucura, aplauda si danseaza in timp ce Iuda se transforma in scrum. Pentru greci, focul este predominant in ritualurile de Paste, pentru ca langa fiecare biserica se aduna un morman de crengi de copac, mobila veche, scaune dezmembrate care formeaza un rug inalt de 6-7 metri. La 12 noaptea, rugul este aprins, iar flacarile pot fi vazute de la zeci de kilometri distanta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.