Se numeste Provident si este legala. Au inceput de ceva vreme sa-si faca o campanie publicitata, punand plicuri albe in cutiile de scrisori ale oamenilor. Daca ti-ai facut un credit la ei, vei fi nevoit sa returnezi saptamanal suma stabilita reprezentantului care ti-a facilitat imprumutul si care va veni, sarguincios, saptamana de saptamana, la domiciliul tau.

Inca din luna aprilie a anului trecut, a aparut pe piata romaneasca o institutie financiara nebancara, numita Provident, ce da bani, evident, sub forma de imprumut, romanilor aflati la ananghie.

De aproximativ o luna, acestia au gasit o metoda inedita de a se promova. Pun in cutia de scrisori a oamenilor plicuri albe, pe care nu este trecuta nicio data, nici expeditor sau destinatar. Altfel spus, plicuri de un alb imaculat. Abia cand le desfaci, daca ai reusit sa treci de teama creata in urma cu cativa ani de virusul Antrax (care venea tot in plicuri albe), descoperi cateva randuri despre institutie si cat de mult a ajutat ea oamenii. La o prima vedere, e tentant, cu atat mai mult cu cat e foarte facil sa obtii intre 400 si 1.000 de lei in doar 48 de ore. Ba mai mult, acestia vin direct la tine acasa. De fapt, asta e una dintre conditii. Sa ai domiciliul stabil intr-unul din orasele in care au reprezentante, pentru ca nu sunt inca in toate orasele. Dar vor avea, deoarece e in planul lor de dezvoltare. Am incercat sa aflam cat ne-ar costa un credit luat de la Provident, de 1.000 lei. Enorm! in primul rand, reprezentantul binevoitor care ti i-a dat va veni saptamanal sa-si recupereze rata, care este de 43 de lei, repet, 43 de lei pe saptamana. Iar perioada maxima in care trebuie sa returnezi banii este de 10 luni.

La un calcul scurt, trebuie sa returnezi la final aproximativ 1.700 de lei. Adica dobanda este de peste 50 la suta! Am facut o comparatie cu situatia in care am imprumuta aceeasi suma de 1.000 de lei de la o banca comeriala. si oferta e bogata: mai mult de 10 banci gasim numai pe portalul finzoom.ro. Iar costurile sunt inzecit reduse : intr-un an, pentru aceasta suma nu se plateste mai mult de 1.200 de lei (suma imprumutata plus dobanda plus comisioane).