Daca in urma cu doar doua saptamani numarul ofertelor de angajare pentru romanii interesati sa munceasca intr-unul dintre statele UE era de doar 800, in momentul de fata angajatorii din diferite state europene au trimis Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) 1.802 oferte de angajare, posturi disponibile exclusiv pentru romani.

Ofertele se regasesc pe site-ul ANOFM - sectiunea Eures - pentru fiecare dintre acestea fiind expuse detaliile legate de postul respectiv - cerinte, salariu, durata contractului etc. Cele mai numeroase posturi sunt oferite de catre angajatorii ciprioti, respectiv 854, care cauta, cu precadere, bucatari si ajutoare de bucatari, pentru salarii ce pornesc de la minimum 500 de euro si pot ajunge la chiar 2.400 de euro (in cazul celor cu minimum cinci ani experienta si studii de specialitate superioare). Urmeaza ofertele angajatorilor polonezi, cehi si slovaci (peste 200 de locuri de munca), adresate in special lucratorilor in domeniul croitoriei, constructiilor si gradinaritului. Astfel, in timp ce croitorii si confectionerii pot castiga in Polonia in jur de 400 de euro pe luna, salariile tamplarilor, zidarilor si betonistilor ajung la 468 de euro lunar, in aceeasi tara, montatorii de geamuri primesc maximum 780 de euro, in timp ce in Slovacia, gradinarii pot obtine 600 de euro pe luna. si angajatorii cehi vor lucratori romani calificati in domeniul constructiilor, iar salariile oferite variaza intre 425 si 895 de euro. Tot cehii cauta soferi pe autocamioane, iar salariile oferite ajung la maximum 2.182 de euro pe luna.

Oferta, limitata in tarile dezvoltate

Daca in tarile estice salariile oferite sunt relativ modeste, nu acelasi lucru se poate spune si despre tarile din centrul si vestul Europei, insa oferta este destul de limitata. De exemplu, doar un angajator din Spania ofera cinci locuri de munca pentru zidari, pentru care se cere calificare si limba spaniola, respectiv engleza, si se ofera 1.330 de euro lunar. Tot cinci locuri de munca in domeniul constructiilor pun la dispozitie si angajatorii francezi, care ofera 9-10 euro pe ora sau 14. 460 euro anual. Doua oferte curioase vin de la un angajator din Marea Britanie care cauta doi ingrijitori pentru persoane paralizate, in schimbul sumei de 900 de euro pe luna. Pana aici nimic neobisnuit, numai ca salariatului, pe langa salariul de baza plus cazare si masa, i se ofera ca beneficii "computer+Internet, DVD+CD Player"?


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.