Intotdeauna, cei care isi lasa proprietatile pe mana altora risca sa ramana cu restante la intretinere sau sa nu mai recupereze eventualele prejudicii cauzate de chirias.

Contractul de inchiriere reprezinta acordul de vointa al partilor. Pentru a fi acoperiti din toate punctele de vedere, incheiati un astfel de act cu chiriasul dv. si inregistrati-l la organul fiscal competent. Contractul nu trebuie autentificat de un notar public. Odata incheiat contractul trebuie sa stiti ca nu ati scapat de obligatii, intrucat banii pe care ii castigati din aceasta activitate trebuie declarati fiindca sunt supusi impozitului pe venit. Daca omiteti sa faceti acest lucru, sunteti pasibili de amenda cuprinsa intre 50 si 1.500 lei (persoane fizice) si 500 si 10.000 lei (persoane juridice). Iata ce nu trebuie sa uitati:

- sa incheiati un contract de inchiriere;

- sa inregistrati contractul la Administratia Finantelor Publice din localitatea in care se afla casa;

- sa declarati veniturile estimate din aceasta activitate;

- sa achitati impozit pe venitul realizat, anticipat, in 4 rate egale, pana la data de 15, inclusiv, a ultimei luni din fiecare trimestru.

Pentru stabilirea pla­tilor anticipate, organul fiscal va lua ca baza de calcul venitul anual estimat pentru anul curent, in situatiile in care a fost depusa o declaratie in acest sens pentru anul fiscal precedent. La stabilirea platilor anticipate se utilizeaza cota de impozit de 16 la suta.

De incasarea chiriei se poate ocupa si un delegat

Daca nu sunteti in tara, puteti lasa alta persoana sa va reprezinte in relatiile cu organul fiscal si chirias. "Contribuabilul poate fi reprezentat de un imputernicit, care e obligat sa inregistreze actul de imputernicire la Administratia Finantelor Publice, in forma autentica si in conditiile prevazute de lege. Revocarea imputernicirii produce efecte de la data inregistrarii actului de revocare. Dar contribuabilii pot fi reprezentati si de un avocat. in cazul in care contribuabilul nu are domiciliul fiscal in Romania, trebuie sa desemneze o persoana din tara care sa indeplineasca, in numele si din averea contribuabilului, obligatiile acestuia fata de organul fiscal", ne-a spus economist Marinel Rizea, director executiv Directia Finantelor Publice Ilfov.