Social6 Aprilie 2007

Lectura de un minut

De Pasti, evreii celebreaza plecarea din Egipt, in urma cu mai bine de 3.000 de ani, si sfarsitul sclaviei. Pesach (Pastile evreiesc) e o sarbatoare care dureaza opt zile, iar in acest an a inceput in seara de 2 aprilie. SEDER. De Pesach, evreii se aduna la Seder (in traducere "ordine") – o masa la care se spune povestea Exodului si se consuma anumite alimente, care amintesc de acesta. In toate zilele de Pasti, evreilor le este interzis sa consume alimente facute cu drojdie. De aceea, painea traditionala a acestei sarbatori este matzah – o paine nedospita, asemeni celei pe care evreii au copt-o in graba plecarii din Egipt. Inainte de venirea Pastilor, toata mancarea dospita din casele evreilor trebuie distrusa sau vanduta. Pe masa traditionala de Pesach se pune, pe langa matzah, Karpas (radacini amare), un amestec de legume radacinoase, care sunt muiate in apa sarata inainte de a fi mancate. Radacinile amintesc de mancarea saraca a evreilor, iar apa sarata, de lacrimile lor.

SEDER. De Pesach, evreii se aduna la Seder (in traducere "ordine") - o masa la care se spune povestea Exodului si se consuma anumite alimente, care amintesc de acesta. In toate zilele de Pasti, evreilor le este interzis sa consume alimente facute cu drojdie. De aceea, painea traditionala a acestei sarbatori este matzah - o paine nedospita, asemeni celei pe care evreii au copt-o in graba plecarii din Egipt.

Inainte de venirea Pastilor, toata mancarea dospita din casele evreilor trebuie distrusa sau vanduta.

Pe masa traditionala de Pesach se pune, pe langa matzah, Karpas (radacini amare), un amestec de legume radacinoase, care sunt muiate in apa sarata inainte de a fi mancate. Radacinile amintesc de mancarea saraca a evreilor, iar apa sarata, de lacrimile lor.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.