Prezent luni seara la emisiunea Nasul, de pe B1 TV, primul-ministru a expus viziunea sa asupra problemelor din sanatate, cauzate, in opinia sa, de "gestiunea catastrofala a fondurilor" din sistem. Tariceanu propune mentinerea sistemului de compensare la "un nivel cat mai ridicat" a medicamentelor, insa numai in paralel cu limitarea numarului celor ce vor avea acces la "pilule" gratuite.
In timp ce ministrul Cinteza anunta ca incepand cu 1 aprilie a.c. se va renunta la programul compensatelor cu 90 la suta, din cauza lipsei de fonduri, si ca vor ''deveni functionale noile liste cu medicamente compensate aproximativ 40 si 80 la suta'', premierul Tariceanu vine cu o alta idee: ''Guvernul va asigura un sistem de acordare complet gratuita a medicamentelor pentru persoanele cu venituri lunare sub aproximativ patru milioane lei. In plus, va continua sistemul de compensare a medicamentelor la un nivel cat mai ridicat'', a precizat premierul Tariceanu, luni seara, in cadrul emisiunii Nasu' de la B1 TV.

Totodata, el si-a aratat nemultumirea fata de ''risipa'' din sistemul sanitar: "Gestiunea fondurilor in sanatate este catastrofala. Exista un management defectuos, cum cred ca in putine domenii se poate constata". In opinia sa, din aceasta cauza s-a ajuns in situatia ca majorarea sumelor alocate sanatatii de la 660 de milioane de euro, in 1995, la 2,4 miliarde de euro, in 2005, sa fie insuficienta fata de necesitati. In acelasi timp, Tariceanu spera ca in anul 2008, Sanatatea sa aiba un buget de sase la suta din PIB fata de patru la suta in prezent.

Declaratia premierului Tariceanu privind acordarea de medicamente gratuite persoanelor cu venituri lunare ''sub aproximativ patru milioane de lei'' i-a surprins chiar si pe medici. ''Pesemne ca prim-ministrul stie mai multe decat noi despre domeniul medical. Intrebarea este daca afirmatia sa a fost facuta in urma unei evaluari a numarului pacientilor care ar beneficia de medicamente gratuite si daca exista fonduri bugetare acoperitoare.

Premierul stie ca in cazul aplicarii acestei idei in practica aproape 50 la suta din populatie ar beneficia de medicamente gratuite, aici incluzand si persoanele cu handicap, veteranii de razboi, refugiatii politic, militarii si alte categorii care si acum beneficiaza de gratuitate. Sper ca declaratia lui Tariceanu sa nu fie doar una populista'', ne-a spus Vasile Astarastoae, secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania. Pe de alta parte, surse autorizate din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ne-au precizat ca pentru a fi pusa in aplicare ideea premierului este nevoie de elaborarea si aprobarea unui act normativ. La randul lor, reprezentantii Ministerului Sanatatii au declarat ca, in prezent, se face o analiza in detaliu a situatiei, urmand sa propuna, cel mai probabil in doua saptamani, un ''sistem'' care sa asigure protectia sociala pentru categoriile cu venituri reduse: ''Se spera ca noul sistem sa fie pus in practica din aprilie''.
In ceea ce priveste datoriile pe anul 2004 catre farmacisti, premierul a anuntat, ieri, ca, din cauza lipsei banilor, acestea vor fi achitate esalonat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.