Din zecile de mii de vranceni care muncesc in strainatate, doar cateva sute se intorc acasa pentru a ciocni oua rosii si a manca traditionala friptura de miel alaturi de familie

Drumul lung si timpul scurt pe care l-ar petrece daca s-ar intoarce sa-si petreaca Sarbatorile Pascale in tara sunt principalele motive pentru care rudele "stranierilor" spun ca acestia au renuntat sa vina in aceasta perioada acasa. Cei 50.000 de vranceni plecati la munca peste granita se intorc in tara mai ales in perioada Craciunului si in luna august, cand au concedii.

Localitatile Biliesti, Suraia sau Vulturu din judetul Vrancea sunt comunitatile cu cei mai multi romani plecati la munca in Italia. Pana ieri se intorsesera aici ca sa petreaca Sarbatorile in sanul familiei doar cativa. in comuna Biliesti, din fiecare familie aproape un membru este plecat peste hotare, la munca.

"Sa tot fie plecati vreo 500 de sateni la munca. Pana acum, doar o familie s-a intors acasa, de Paste. Poate vor mai veni, dar nu cred ca multi. Daca veneau, veneau pana acum", ne-a spus primarul din Biliesti, Ovidiu Butuc. Unul dintre cei veniti acasa de Paste este si Nelu Purice, un roman plecat la munca in Italia de 11 ani. Nelu este si presedintele Asociatiei Culturale "Nuova Trevignona Romano".

"Romania a devenit mai scumpa ca Italia"

"Am venit acasa fiindca eu vreau sa revin definitiv in tara. Cand am plecat la munca, in Italia, am spus ca voi sta doar doi ani, si stau deja de 11 ani", spune Purice, care si-a construit acasa, la Biliesti, o vila superba pe care o mobileaza zilele acestea. Barbatul ne destainuie ca, pentru a veni acasa, a cheltuit 500 de euro numai cu drumul si alte milioane bune cu mancarea.

"Am venit de doua zile acasa, dar m-au speriat preturile. in Italia, portocalele sunt 2 lei, iar aici costa 5 lei, iar rosiile le iei acolo cu maximum un euro (3,4 lei), iar aici sunt 6 lei. Romania a devenit, la mancare, mai scumpa ca Italia", crede Nelu Purice. Barbatul spune ca nu acesta este insa motivul principal pentru care "stranierii" nu se intorc acasa de Paste.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.