Gaura data la bugetul de stat de cota unica a inceput sa loveasca in angajatii ministerelor si autoritatile din subordinea Guvernului. Chiar de 8 Martie, ministrul Ionel Popescu le-a cerut subordonatilor ca-n doua zile sa trimita lista cu disponibilizati, altfel va da chiar el afara 4% din fiecare institutie.

Valul de disponibilizari a atins chiar institutiile din subordinea Guvernului. Unii dintre salriati au primit vestea chiar de 8 Martie, semn ca e graba mare daca ministrul Ionel Popescu nu a mai putut astepta macar o zi.

"Urmeaza a fi promovata o ordonanta de urgenta prin care se propune reducerea numarului de posturi finantate integral de la bugetul de stat cu 4%, calculata la numarul de posturi ocupate la 31 decembrie 2004", se arata in circulara trimisa de ministrul de Finante. Pana la 10 martie, fiecare ordonator de credit, minister sau agentie guvernamentala trebuie sa trimita lista neagra cu salariatii care vor ajunge someri. Altfel, "numarul de posturi va fi redus unitar", ameninta ministrul.

GRABA.

Motivatia este clara. "Negocierile cu Fondul Monetar International (...) impun Guvernului luarea unor masuri in vederea reducerii deficitului bugetar aprobat pentru 2005", se mai spune in circulara. Micsorarea veniturilor bugetare cu 32 000 miliarde de lei prin introducerea cotei unice incepe sa coste din ce in ce mai mult, avand in vedere ca Guvernul anuntase in urma discutiilor cu FMI disponibilizarea a 9.069 de persoane din intreprinderile de stat aflate pe lista de monitorizare. Multe dintre reducerile de personal se vor face in societatile din subordinea Ministerului Economiei, in principal cele din minerit.

PARADOX.

In momentul de fata, nu se stie cati oameni vor fi afectati de decizia ministrului de Finante. Nici una dintre institutiile statului nu a putut raspunde solicitarilor reporterilor Jurnalului National despre numarul viitorilor someri. Contactati telefonic, reprezentantii Ministerului de Finante nu au fost in stare sa ne explice ce se intelege prin expresia "posturi finantate integral de la buget". "O fi vorba si despre profesori sau militari?", se intrebau retoric finantistii.

PRECIZARI.

Singurul care a facut comentarii despre efectele notei privind reducerile de personal a fost ministrul Economiei si Comertului. "Ministerul este astazi un mamut care se misca prea lent. Vom face reduceri de personal mai mari de 4%", spune ministrul Codrut Seres. "Vom improspata forta de munca activa cu oameni tineri, energici si competenti, care nu au fost invatati sa-si linguseasca sefii si care nu vizeaza posturi caldute. Nu mi se pare normal ca in posturi de directori generali ai ministrului sa se afle persoane numite inca dinainte de 1989", a adaugat Seres.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.