Conditiile obligatorii ar fi: crestere economica anuala de 6-7% in Romania si 2-3% in UE, plus eficientizarea exportului

Daca economia o sa "duduie" inca 30 de ani, avem o sansa sa egalam statele europene la capitolul produs intern brut. Bineinteles. Din studiul Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), realizat pentru Comisia Nationala de Prognoza (CNP), reiese insa ca Romania ar putea egala media europeana a Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor in 20-30 de ani, in cazul in care inregistreaza o crestere economica medie anuala de 6-7%, iar avansul Uniunii Europene nu va depasi 2-3%.

Ca sa creasca intr-un an cat altii in zece, Romania trebuie sa isi majoreze contributia la formarea bruta de capital, prin cresterea nivelului de economisire interna si prin transferurile din fondurile comunitare. Trebuie de asemenea, ca sectoarele economiei sa se dezvolte la acelasi nivel concomitent, pentru a diminua diferentele existente, atat intern, cat si regional.

Avansul inregistrat de economia romaneasca a fost de 7,7%, iar previziunile pe anul in curs ale CNP indica cifre mai mici, de 6,5%. Tendinta de scadere se mentine si in previziunile pe intervalul urmator, cand ritmul de crestere va incetini. in 2008, avansul estimat va fi de 6,3%, in 2009 de 5,9%, in 2010 si 2011 de 5,8% si de 5,7% in 2012 si 2013. Ori aceste cifre nu indica faptul ca vom avea un PIB mediu competitiv ca sa concuram UE.

Romania ocupa locul 42 din 50 de state analizate in functie de valoarea exportului pe locuitor, iar majoritatea produselor livrate pe piete externe sunt materii prime, ceea ce indica un deficit de performanta si competitivitate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.