In banci si retail, managerii din tara noastra cistiga cu pina la o mie de euro peste omologii lor din UE

Un studiu prezentat ieri in cadrul evenimentului "HR Forum 2007", organizat de "Cotidianul", indica faptul ca forta de munca din Romania nu mai este chiar ieftina. Exista pozitii care depasesc chiar si media europenilor. Este, spre exemplu, vorba de directorii de marketing si cei de resurse umane din cadrul companiilor din retail care primesc in medie un salariu brut cu pina la 1.000 de euro mai mare decit colegii lor din UE. Diferente similare exista si in rindul managerilor din banci.

''Faptul ca forta de munca din Romania este ieftina a devenit un mit", a declarat ieri, in cadrul "HR Forum 2007", Panos Manolopoulos, Managing Partner in cadrul agentiei de consultanta Stanton Chase International. Potrivit acestuia, exista deja domenii si pozitii in care un angajat din tara noastra este mai bine platit decit unul din tarile membre ale Uniunii Europene. Astfel, potrivit unui studiu realizat de Stanton Chase, un director de resurse umane si unul de marketing dintr-o companie din retail cu pina la 500 de angajati cistiga in medie 4.000 de euro brut, in vreme ce salariul mediu in UE pe aceleasi pozitii este de 3.000 de euro.

Diferenta se pastreaza si in cazul companiilor din acelasi domeniu de activitate care au intre 500 si 2.000 de angajati si care isi platesc managerii de resurse umane sau cei de marketing cu 5.000 de euro in tara noastra fata de 4.000 de euro, cit este media statelor membre. De asemenea, ocupantii acestor pozitii beneficiaza de masina de la companie, precum si de asigurari medicale. Nu in ultimul rind, in cadrul societatilor cu peste 2.000 de angajati, directorii de HR ori de marketing din Romania, membri ai boardului organizatiei, beneficiaza de 6.000 de euro pe luna, cu o mie de euro mai putin decit in cazul managerilor din celelalte state.

Tot in retail, dar de data aceasta pe pozitiile de Sales Manager, salariul din tara noastra variaza in functie de marimea companiei de la 7.000 de euro la 8.000 de euro pe luna, in vreme ce in statele membre remuneratia fluctueaza de la 6.500 de euro la 7.500 de euro.

Si bancherii cistiga peste cei din UE

Si salariile din bancile de pe piata autohtona sint, din datele Stanton Chase, peste cele din Uniunea Europeana. Mai precis, un Branch Manager cu trei ani experienta poate cistiga, in medie, intre 1.900 si 2.500 de euro pe luna, in functie de cit de mare este banca la care lucreaza. In schimb, in statele membre, pe aceeasi pozitie, salariile variaza intre 1.500 si 2.000 de euro. Altfel spus, un Branch Manager roman primeste in medie cu pina la 500 de euro peste remuneratia unui european. Diferenta de aproximativ 300 de euro la salariul lunar exista si intre supervizorii din tara noastra si cei din celelalte state membre ale UE, in Romania cistigul mediu din banca pe acesta pozitie fiind de 1.500 de euro.

In schimb, juniorii romani sint putin avantajati fata de "colegii" lor din restul Uniunii Europene. Potrivit studiului Stanton Chase, un tinar cu o experienta de un an care lucreaza intr-o banca de pe piata autohtona primeste in medie intre 400 si 550 de euro, adica cu pina la 300 de euro mai putin decit este salariul mediu al tinerilor din UE. Totodata, in cazul personalului angajat pe pozitii de entry-level (casier, bach office) "prapastia" dintre remuneratia medie din UE si cea din Romania se adinceste. Pe o astfel de pozitie, media din UE se ridica la 750 - 1.000 de euro, in functie de marimea institutiei bancare, fata de 400-300 de euro cit este media din tara noastra.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.