Dupa ce marele regizor rus Nikita Mihalkov va fi invitat de onoare la cea de-a III-a editie a B-EST International Film Festival care va avea loc la Bucuresti in perioada 14 - 21 aprilie, organizatorii continua sa completeze lista "numelor" de prestigiu din cinematografia mondiala care au confirmat prezenta la evenimentul ce va monopoliza, pentru o saptamana, atentia cinefililor buresteni si nu numai.

La aceasta editie, la sectiunea "Film de lungmetraj" vor concura noua productii deja premiate la alte festivaluri de gen: "Shi gan/Time", regia Kim Ki-duk (2006, Japonia/Coreea de Sud) - castigator Chicago International Film Festival, "Invisible Waves", regia Pen-Ek Ratanarung (2006, coproductie Olanda/Thailanda/Hong Kong/Coreea de Sud) - participant la Berlinale 2006, Toronto 2006, "Half Moon/Niwe mung" - regia Bahman Ghobad (2006, coproductie Austria/ Franta/ Iran/ Iraq) - castigator al Premiului FIPRESCI la San Sebastian 2006, "Elementarteilchen/Elementary Particles" - regia Oskar Roehler (2006, Germania) - nominalizat la Ursul de Aur, castigator al Ursului de Argint pentru "Cel mai bun actor", Berlin 2006, "Sang sattawat/Syndromes and a Century", regia Apichatpong Weerasethakul (2006, coproductie Thailanda/Franta/Austria) - nominalizat la Leul de Aur, Festivalul de Film de la Venetia 2006, "Derecho de Familia/ Family Law" - regia Daniel Burman (2006, coproductie Argentina/ Italia/ Spania/ Franta) - castigator al Premiului Publicului la Mar Del Plata Film Festival, Argentina, 2006; Premiul pentru Cel mai bun film ibero-american, SIGNIS Award, "O Céu de Suely/Suely in the Sky" - regia Karim Ainouz (2006, Brazilia), "Donovan Slacks" - regia Kivmars Bowling (2006, Marea Britanie/SUA), "/The Little Apocalypse" - regia Durul Taylan & Yagmur Taylan (2006, Turcia) - nominalizat la "Laleaua de Aur" pentru Cel mai Bun Film si Istanbul International Film Festival 2007.

Unul dintre cei mai importanti membri ai juriului competitiei de lungmetraj a B-EST International Film Festival este celebrul regizor si scenarist belgian Gérard Corbiau. Cu numeroase premii si nominalizari internationale - Oscar pentru Cel mai Bun Film Strain, Globul de Aur, Premiile Césars -, cariera sa cinematografica internationala se intinde pe parcursul a peste douazeci de ani.

Nascut la Bruxelles, Gérard Corbiau, si-a inceput cariera de documentarist la RTBF in 1968 si a realizat peste 50 de filme documentare si artisitice pentru unele dintre cele mai populare emisiuni ale televiziunii nationale belgiene. In 1987 debuteaza cu primul film de cinema - "Le Maitre de Musique" care a fost nominalizat la Premiile Oscar - sectiunea "Cel mai bun film strain", reusind sa inscrie cu aceasta ocazie scoala de film belgiana in agenda cinematografica a festivalurilor si concursurilor internationale de gen.

Datorita succesului dobandit, regizeaza "L’Année de l’Eveil" (1990), urmat de "Farinelli" (1994), film care este distins cu Globul de Aur pentru "Cel mai bun film strain", fiind la randul sau nominalizat la Oscar. "Le Roi danse", realizat in anul 2000, este nominalizat de trei ori la premiile Césars. Doi ani mai tarziu, Gérard Corbiau a semnat pentru televiziune filmul "Saint Germain ou la Négociation", care avut premiera la Festivalul de Literatura si Cinema de la Monte Carlo.

Cea mai recenta productie a sa, "José van Dam, 25 ans apres", prezinta un portret - filmat al bunului sau prieten, marele artist Jose van Dam. Chiar daca este membru al juriului, cineastul belgian nu vine cu mana goala la Bucuresti. In cadrul B-EST International Film Festival, Gérard Corbiau va prezenta publicului filmele "Le Maitre de Musique" si "José van Dam, 25 ans apres", in cadrul sectiunii speciale "Al 7-lea Univers".

Alaturi de Gérard Corbiau, din juriul competitiei de lungmetraj vor mai face parte actrita Oana Pellea, actorul si regizorul Florin Piersic jr, unul dintre cei mai ferventi animatori si sustinatori ai filmului independent romanesc, Martin J. Blaney, jurnalist "Screen International" si Ludmila Cvikova, selectioner al Festivalului International de Film de la Rotterdam.