- Domnule Mircea Ionescu Quintus, ati fost coplesit de premii in ultima perioada.

- Desi nu sunt un om care sa se umfle in pene, trebuie sa va spun ca in suita asta de 6 sau 7 intalniri aniversare, facute din toate zonele in care mi-am impartit viata - zona literara, cea politica si cea publica - cel mai prestigios mi s-a parut premiul de excelenta "Nichita Stanescu", pe care l-am primit alaturi de Bujor Nedelcovici, venit special din Franta, si de talentatul poet iesean Nichita Danilov.

La mine a fost recompensata intreaga activitate, ca si cum s-ar fi terminat. Insa eu n-am de gand sa o inchei. Si iau exemplul acelui cardinal catolic caruia, la implinirea a 90 de ani, un plecacios i-a spus:"Il rugam pe bunul Dumnezeu sa va tina pana la 100 de ani!" Iar sarbatoritul a replicat: "Dumnezeu e foarte bun si n-are limite!" Cam asa ma gandesc si eu.

- Acest premiu "Nichita Stanescu" din partea cui v-a fost acordat?

- L-am primit in cadrul Festivalului International de Poezie "Nichita Stanescu", din partea Primariei municipiului Ploiesti, a primarului Emil Calota, dar cel care mi l-a inmanat a fost academicianul Eugen Simion, care a fost si presedintele juriului.

Si tot din partea Primariei, cu o saptamana inainte, cand am fost sarbatorit in calitate de presedinte al Consiliului de Onoare al municipiului Ploiesti, mi s-a dat un premiu si o diploma pentru cei 90 de ani impliniti. Toate insotite de obiecte de fina alegere artistica.

- Si a urmat, marti seara, premiul din partea revistei "VIP".

- Da, tot un premiu de excelenta. Si am mai primit un premiu, din partea Casei de cultura a sindicatelor din Ploiesti, unde functioneaza clubul de umoristi "Ion Ionescu Quintus", plus alta distinctie din partea Muzeului de Arta al orasului nostru, care poarta tot numele regretatului meu tata, Dumnezeu sa-l odihneasca!

N-ar fi insa corect sa nu amintesc de alte doua distinctii care mi-au fost acordate, de conducerea centrala a Partidului National Liberal, intr-un cadru care m-a emotionat, si de organizatia Prahova, intr-o intalnire unde au fost prezenti atat primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, cat si dl Patriciu impreuna cu sotia, dl Adrian Nastase cu sotia, dar si - spre marea mea surpriza - dl Cozmin Gusa, pe care nu-l cunoscusem personal. A fost o reuniune foarte frumoasa, la care au fost reprezentate toate conducerile partidelor parlamentare din Prahova, de la PRM pana la… PD. Iata, eu ma mai intelegeam cu ei, macar atunci.

- Si tot Adrian Nastase v-a inmanat si premiul revistei "VIP".

- Da, mi-a facut surpriza sa-mi inmaneze domnia sa premiul. Era acolo si dl Roman, care a dat un premiu, dar dl Nastase a fost cel care mi l-a inmanat mie. Si a avut bunavointa sa vorbeasca foarte frumos.

- Inteleg ca v-a dedicat si o epigrama.

- De fapt, a fost un madrigal, o lauda. Caci epigrama trebuie sa te "ciupeasca".

- Acum, dupa atatea premii, va simtiti mai mult VIP sau mai mult literat?

- Ma simt iubit din toate partile lumii acesteia in care am trait si asta este cadoul cel mai important pe care l-am primit. Desi pot sa spun ca am avut parte de daruri de mare pret. Insa, la capatul acestui maraton al distinctiilor, am sentimentul ca am lasat in urma mea o dara buna, ca oamenii tin realmente la mine, intr-o perioada in care nu mai prezint niciun fel de interes, in sensul de a mai putea da o slujba sau o demnitate. Inconjurandu-ma cu atata afectiune, prietenie si pretuire, mi se pare ca n-am facut umbra pamantului degeaba pana acum. Iar daca as putea aduna toate aceste premii intr-un buchet, i l-as da sotiei mele, caci datorita ei am ajuns pana la varsta asta.

- Apropo de dara de care vorbeati, ea se va concretiza si sub forma unui nou volum?

- Am un volum retrospectiv de epigrame, gata de tipar, insa nu m-am hotarat inca sa-l dau. Pentru altceva nu am gasit ragaz, adica linistea sufleteasca necesara.

- Domnule Quintus, va multumesc.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.